Britanski desničar okrivio roditelje za smrt dječaka Aylana

Peter Bucklitsch smatra da je porodica Kurdi bila sigurna u Turskoj (EPA)

Britanski političar iz redova desničarske stranke UKIP Peter Bucklitsch šokirao je javnost kada je na svom nalogu na Twitteru napisao da je poginuli sirijski dječak Aylan Kurdi “mrtav zato što su njegovi roditelji bili pohlepni za dobrim životom u Evropi”, prenosi Tanjug.

Bucklitsch, koji je prethodno bio član i Liberalno-demokratske i Konzervativne stranke, istakao je da je trogodišnjak bio “dobro odjeven i uhranjen” i da je njegova smrt posljedica “prolaska preko reda” u imigracionom sistemu, prenijeli su britanski mediji.

Aylan, koji je sa svojim roditeljima i petogodišnjim bratom pokušao brodom doći iz Turske do grčkog otoka Kos,  pronađen je mrtav na obali turskog ljetovališta Bodrum, a fotografija na kojoj se vidi njegovo mrtvo tijelo s licem nadole u pijesku obišla je i šokirala svijet.

Izbrisan komentar

Uprkos tome što je njegov komentar odmah naišao na oštre reakcije javnosti, koja ga je  okarakterizirala kao “bolestan i zloban”, Bucklitsch u početku nije izražavao kajanje.

On je tada napisao: “Predvidljiv bijes javnosti. Turska nije mjesto gdje je ta porodica bila u opasnosti. Napuštanje tog bezbjednog mjesta je dovelo tu porodicu u opasnost.”

Kasnije se britanski političar ipak izvinio za “očiti bol” koji je izazvao i obrisao sa svog naloga sporne tvitove.

Bucklitsch je na lokalnim izborima u Velikoj Britaniji 2010. godine bio kandidat Liberalnih demokrata, ali ga je ta stranka izbacila iz svojih redova nakon što je na izborima za lokalna vijeća 2011. godine predstavljao konzervativce.

Izvor: Agencije