Britanski general: Bliži se pobjeda Iračana u Falluji

Irački vojnici imaju novo uporište u sjevernom dijelu Falluje (Reuters)

Iračke snage preuzet će kontrolu nad Fallujom ranije nego što je bilo očekivano, zbog motivacije i koordinacije u iračkom redovima, izjavio je visoki zvaničnik koalicije protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

“Prešli su pola grada i sada se vrlo čvrsto drže u sjevernom dijelu grada”, rekao je britanski general-major Doug Chalmers.

“Pred nama je još posla, ali to će biti mnogo brže nego što smo računali prije nekoliko sedmica”, dodao je, javlja Anadloija.

Chalmers se obratio novinarima videolinkom iz Bagdada te kazao kako u redovima iračke savezne policije, kontraterorističkih službi i vojnih komandosa vlada bolja koordinacija.

Podrška koalicije

Falluja je pod kontrolom ISIL-a duže od dvije godine.

“Iračke sigurnosne snage su naučile kako prevazići prepreke ISIL-a i navikle se na njihov način borbe. Adaptirali su se”, rekao je Chalmers.

Dodao je kako koalicija na čelu sa SAD-om podržava iračke borce iz zraka, ali i istakao kako je akcija preuzimanja kontrole nad gradom dovela do raseljavanja desetaka hiljada civila.

Chalmers je potvrdio da Iračane koji napuštaju grad ispituju iračke vlasti i pritvaraju osumnjičene simpatizere ISIL-a.

U međuvremenu je Skupština iračke pokrajine Anbar javila da je 15.000 izbjeglica iz grada Falluje i okolnih područja pritvoreno u postrojenjima za skladištenje hemikalija u blizini tog grada.

U posljednjih sedam dana umrlo je 20 uglavnom starijih osoba.

S druge strane, iračka vojska tvrdi da su te izbjeglice predmet istrage i da će biti puštene nakon što se utvrdi njihov identitet te da nisu povezane s ISIL-om.

Iznenađen ruskim bombardiranjem

S druge strane, objavljeni su videosnimci i fotografije koji prikazuju brutalnost šiitskih milicija nad uglavnom sunitskim izbjeglicama iz Falluje.

Govoreći o akcijama u Siriji, Chalmers je rekao kako je iznenađen ruskim bombardiranjem opozicionih snaga, koje podržava SAD na jugu.

“Nisu bili blizu režimskih snaga. To je bilo van uobičajenih aktivnosti ruskih bombardera”, kazao je Chalmers.

Dodao je kako su napadi izvedeni uprkos razgovorima američko-ruskih zvaničnika na visokom nivou o akcijama u zemlji.

Izvor: Agencije