Oglasi

Britanski Hercules izazvao diplomatski incident

Vojni transportni avion Hercules sletio je u oblast Clare, ali britanske snage nisu tražile odobrenje od vlade u Dublinu.
Pošto je Irska vojno neutralna zemlja, britanske snage bile su dužne prethodno tražiti dozvolu za slijetanje avionaReuters-Ilustracija

Diplomatski incident izbio je između Velike Britanije i Irske nakon što je vojni avion britanskih zračnih snaga sletio na aerodrom Shannon bez dozvole za slijetanje.

Vojni transportni avion Hercules sletio je u oblast Clare, ali britanske snage nisu tražile odobrenje od vlade u Dublinu, javlja Sky News.

Britanski vojni vrh sada se našao u nezgodnoj poiziciji zbog neodobrenog slijetanja 29. decembra prošle godine koji je od irskih vlasti okarakteriziran kao "uvreda suvereniteta Irske" i "potpuno šokantan incident".

Britanska diplomatija opravdala je slučaj "prekidom u komunikaciji" i izrazila uvjeravanja da će više poraditi na "poštivanju odgovarajućih procedura u budućnosti".

Hercules nije bio naoružan

Pošto je Irska vojno neutralna zemlja, britanske snage bile su dužne prethodno tražiti dozvolu za slijetanje.

Britanska ambasada u Dublinu dala je objašnjenje irskim zvaničnicima da Hercules nije bio naoružan, nije prikupljao obavještajne podatke, niti je bio na vježbi, nego da je sletio u Shannon zbog dopune goriva.

Irski ministar vanjskih  poslova Charlie Flanagan rekao je da vlada kršenje procedura za davanje dozvole za takve vrste slijetanja i da to posmatra sa najvećom ozbiljnošću.

Clare Daly, nezavisna zastupnica iz Dublina, izložila je danas ovaj problem u irskom parlamentu i javnosti i pozvala na oštriji nadzor kada je u pitanju NATO avijacija u Irskoj.

Zastupnica Daly, koja vodi kampanju protiv korištenja aerodroma Shannon za potrebe stranih vojski, uključujući SAD, smatra da je  potpuno šokantno da strani vojni avion sleti bez dozvole ministarstva vanjskih poslova na irsko tlo.

“Ovo je napad na naš suverenitet i samu ideju o irskoj neutralnosti“, upozorila je Daly.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.