Britanski institut: Novi korejski rat je stvarna mogućnost

Na Korejskom poluotoku stvara se opasni miks sjevernokorejskog tehnološkog napretka i Trumpove hirovite i impulsivne osobine, navode iz RUSI-ja (EPA)

Britanski institut za studije sigurnost i odbrane (RUSI) upozorio je vladu u Londonu da je “novi korejski rat sada stvarna mogućnost” i pozvao da se neodložno počne sa pripremama za moguće izbijanje sukoba između Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje.

Zamjenik generalnog direktora tog instituta Malcolm Chalmers je naveo da je novi korejski rat “stvarna mogućnost”, djelomično zbog činjenice da je Donald Trump “hirovit i impulsivan”.

“Ako počne rat, predsjednik (Trump) će u roku od sat vremena telefonom zvati Downing Street 10 tražeći podršku. Britanska premijerka će onda imati samo nekoliko sati, najviše, da se izjasni o nečemu što bi bio jedan od najvećih strateških šokova poslije Hladnog rata”, naveo je Chalmers, prenosi Independent.

Pomoć u sukobu

On konstatira i da bi, kao blizak saveznik SAD, Britanija najvjerojatnije morala da pruži pomoć u sukobu na korejskom poluotoku, gdje se trenutno nalazi gotovo 35.000 američkih vojnika, prenosi Tanjug.

“Na Korejskom poluotoku stvara se opasni miks sjevernokorejskog tehnološkog napretka – nedavno je lansirana nova interkontinentalna raketa – i Trumpove hirovite i impulsivne osobine”, napisao je Chalmers.

On predlaže da je najbolja podrška koju bi Britanija trebalo da pruži u ovom scenariju diplomatska podrška, uz pregovore sa ciljem suzbijanja širenja konflikta i osiguravanja da i SAD i Kina budu sretne sa mirovnim sporazumom.

Izvor: Agencije