Britanski lovci presreli ruske avione

NATO snage su prošle godine značajno povećale broj presretanja ruskih aviona (Reuters)

Britanski lovci tipa Typhoon presreli su tri ruska vojna transportna aviona koja su se približavala baltičkim zemljama, saopćilo je Ministarstvo odbrane u Londonu.

Britanski lovci, koji su poletjeli iz baze Amari u Estoniji, presreli su ruske letjelice, koje nisu emitirale prepoznatljivu identifikacionu šifru i nisu odgovarali na pozive, saopćilo je Ministarstvo, prenosi Reuters.

“Mi smo odmah odgovorili na ovaj akt ruske agresije – demonstrirajući naš privrženost kolektivnoj odbrani NATO-a”, rekao je britanski ministar odbrane.

Sličan incident

Sličan incident se desio u februaru, kada su britanski lovci presreli dva ruska bombardera koja su letjela ka britanskom zračnom prostoru.

Britanski borbeni avioni su uzletjeli iz baze Kraljevskih zračnih snaga na istoku Engleske i ispratili su ruske bombardere, koji su letjeli u prostoru koji pažljivo nadzire Velika Britanija, ali koje je van njenog teritorijalnog zračnog prostora.

NATO snage su prošle godine značajno povećale broj presretanja ruskih aviona tokom porasta tenzija između Zapada i Moskve u vezi krize u Ukrajini.

Izvor: Agencije