Britanski ministar: Napadi će utjecati na Assadove korake

Williamson želi da Kremlj upotrebi svoj uticaj na Assada kako bi se okončao sirijski građanski rat (EPA)

Raketni udari protiv Sirije, imaju značajan uticaj na ono što vlada sirijskog predsjednika Bashara al-Assada može da uradi u budućnosti, izjavio je danas britanski ministar odbrane Gavin Williamson.

Na pitanje LBC radija da li je Zapad sada u novom Hladnom ratu s Rusijom, Williamson je rekao da su odnosi sa Moskvom na niskom nivou, ali je istakao da želi da Kremlj upotrebi svoj uticaj na Assada kako bi se okončao sirijski građanski rat, prenosi Reuters.

Ministar je istakao da su napadi na Siriju bili “veoma uspješni” i da su se sve britanske jedinice sigurno vratile sa zadatka.

Pentagon nije mogao potvrditi koliko je projektila pogodilo ciljeve.

Navodi sirijskog režima

Prema navodima zvaničnika sirijske vlade, 30 projektila je ispaljeno, a trećina je presretnuta i oborena.

„Oduprjeli smo udarima… Rusi su nas na vrijeme upozorili na napade, i sve vojne baze su evakuisane prije par dana“, kazali su sirijski zvaničnici za Reuters.

Sjedinjene Američke Države i saveznici izveli su zračne udare kao odgovor na navodne hemijske napade Assadovog režima na grad Doumu koji je bio pod kontrolom pobunjenika.

Američki predsjednik Donald Trump je objavio da je izdao naređenje za zračne udare u Siriji „čiji su ciljevi povezani sa mogućnostima potojanja hemijskog oružja”.

Izvor: Al Jazeera i agencije