Britanski ministar traži međunarodnu pomoć za Rohinje

Tariq Ahmad: Potreban nam je i međunarodni politički konsenzus kako bi ova humanitarna kriza bila okončana (EPA)

Tariq Ahmad, ministar za Commonwealth i Ujedinjene narode u britanskom Ministarstvu vanjskih poslova, pozvao je međunarodnu zajednicu da pruži podršku izbjeglicama zajednice Rohinja, prenosi agencija Anadolija.

U obraćanju pred Vijećem sigurnosti UN-a u New Yorku, Ahmad je istakao kako je potrebno učiniti veće napore kako bi se okončala trenutna kriza u Mijanmaru.

Naglasio je da je u Mijanmaru potrebno osigurati neograničen i efikasan pristup UN-u, kao i kako međunarodna zajednica mora povećati svoju finansijsku podršku izbjeglicama.

Spaljene stotine sela

Pozvao je, također, da počinitelji etničkog čišćenja nad Rohinjama u Mijanmaru budu izvedeni pred lice pravde i da odgovaraju za počinjena zlodjela.

“Velika Britanija ima vodeću ulogu u okončanju ove krize. Potreban nam je, također, međunarodni politički konsenzus kako bi ova strašna humanitarna kriza bila okončana”, rekao je Ahmad.

Istakao je i kako je Bangladeš Rohinjama izbjeglicama pružio pomoć koja je iznad njihovih realnih mogućnosti, dodajući kako bi sada i druge zemlje trebale dati svoj doprinos i pružiti finansijsku podršku.

Podaci UN-a pokazuju kako je od 25. augusta 2017. godine iz Arakana (Mijanmar) u Bangladeš izbjeglo više od 700.000 ljudi.

Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava navode o spaljivanju nekoliko stotina sela potkrijepile su satelitskim snimcima.

‘Etničko čišćenje i genocid’

UN i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava nasilje nad arakanskim muslimanima nazivaju etničkim čišćenjem ili genocidom.

Mijanmarska Vlada nije ispunila obećanja koja se tiču povratka arakanskih muslimana u Mijanmar.

S druge strane, muslimani iz Arakana koji su izbjegli u Bangladeš i organizacije za zaštitu ljudskih prava smatraju kako bi, ukoliko se ne obezbijedi sigurna sredina za njih, povratak izbjeglica u Mijanmar mogao dovesti do novog etničkog čišćenja.

Izvor: Agencije