Britanski ministar tvrdi da je Putin odgovoran za trovanje Skripalja

Vijeće sigurnosti, UN
Recep Tayyip Erdogan: Treba razbiti monopol nekoliko zemlja i postaviti zajedničko liderstvo (EPA)

Britanski ministar za sigurnost Ben Wallace optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je “u konačnici odgovoran” za napad novičokom, prenosi dpa.

“On jest odgovoran, u svojstvu predsjednika Ruske Federacije, a njegova vlada kontrolira, financira i vodi vojnu obavještajnu službu”, kazao je Wallace.

U međuvremenu je Velika Britanija pozvala na sastanak Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi iznijela podatke o istrazi o trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u južnoj Engleskoj ranije ove godine.

Britanska veleposlanica pri UN-u Karen Pierce kazala je u New Yorku da Britanija traži sastanak Vijeća sigurnosti kako bi se raspravilo o tom pitanju, koje je uzrokovalo diplomatski spor s Moskvom.

Nalog za hapšenje svojice Rusa

Britanski tužitelji optužili su u srijedu dvojicu Rusa za zavjeru sa ciljem ubojstva Skripalja i njegove kćeri Julije vojnim nervnim otrovom u engleskom gradu Salisburyju.

Tužitelji su rekli da imaju dovoljno dokaza da optuže dvojicu ruskih državljana za zavjeru sa ciljem ubojstva.

Izdan je europski uhidbeni nalog za Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, izjavili su tužitelji.

Oglasila se i premijerka Theresa May, rekavši u parlamentu da su stručnjaci obavještajnih službi zaključili da su dvojica ruskih državljana bili “časnici ruske vojne obavještajne službe, također poznate kao GRU”.

Optužila je Moskvu da proizvodi dezinformacije o tom slučaju, inzistirajući da London ima čvrste dokaze za zaključak da ruska država stoji iza trovanja Sergeja i Julije Skripalj novičokom.

Rusija negira umiješanost

Skripalj, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe koji je izdao desetke agenata britanskoj vojnoj obavještajnoj službi MI6, i njegova kći Julija nađeni su bez svijesti na javnoj klupi u Salisburyju 4. ožujka.

Britanija je odmah optužila Rusiju za trovanje i identificirala je otrov kao novičok – smrtonosnu skupinu nervnih otrova koje je razvila sovjetska vojska ‘70-ih i ‘80-ih godina.

Rusija je više puta negirala bilo kakvu umiješanost u taj napad.

Izvor: Agencije