Britanski ministar u Teheranu o nuklearnom sporazumu

Jeremy Hunt se sastao s iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom (EPA)

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt posjetio je u ponedjeljak Iran po prvi put, radi razgovora o nuklearnom sporazumu i oslobađanju britanskih državljana iz iranskih zatvora, javlja AFP.

Hunt se sastao s iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom, ali niti jedan od njih nije odgovarao na novinarska pitanja.

To je prvi posjet Teheranu jednog zapadnog šefa diplomacije otkako su se Sjedinjene Američke Države povukle iz multilateralnog nuklearnog sporazuma prije pola godine.

Velika Britanija je odlučna da zadrži Iran u aranžmanu nalažanjem puteva za zaobilaženje obnovljenih američkih sankcija, podsjeća AFP.

“Iranski nuklearni sporazum ostaje vitalna komponenta stabilnosti na Bliskom istoku eliminiranjem prijetnje nuklearnog naoružanog Irana”, naveo je Hunt u izjavi za javnost prije puta u Teheran.

Riješiti i pitanje zatočenih osoba

“Mi ćemo se držati svojih pozicija dok i Iran čini isto. Također, moramo vidjeti kraj destabilizirajućih iranskih aktivnosti u ostatku regije ako se dotaknemo uzroka izazova s kojima se regija suočava”, dodao je.

Kad su u pitanju zatočenja osoba s dvojnim britansko-iranskim državljanstvom, najpoznatiji je slučaj Nazanin Zaghari-Ratcliffe, koja služi kaznu petogodišnjeg zatvora zbog navodne propagande.

“Više od svega, moramo svjedočiti tome da se nevini pojedinci s dvojnim britansko-iranskim državljanstvom vrate svojim obiteljima u Velikoj Britaniju. Čuo sam mnogo srceparajućih priča o ljudima koji su bili prinuđeni prolaziti kroz užasnu razdvojenost. Stoga sam došao u Iran s jasnom porukom čelnicima zemlje: stavljanje nevinih ljudi u zatvor ne može i ne smije se koristiti kao sredstvo diplomatskog pritiska”, naglasio je Hunt.

Izvor: Agencije