Oglasi

Britanski parlament prihvatio nacrt zakona o Brexitu

Vlada Therese May nakon više poraza progurala tekst koji treba europske zakone uključiti u britansko zakonodavstvo.
Brexit, Zastave, Velika Britanija, EUVelika Britanija trebala bi napustiti EU 29. marta 2019. godine, ali još mora sklopiti sporazum o BrexituEPA - Ilustracija

Vlada britanske premijerke Therese May uspjela je u srijedu 'progurati' u Parlamentu nacrt zakona o izlasku iz Europske unije, jedva svladavši pobunu eurofilnih zastupnika u vlastitom taboru, ali će do listopada teško postići dogovor s Bruxellesom.

Taj nacrt zakona, presudan za provedbu Brexita, prošao je od rujna, kada je počela rasprava na tu temu, težak put u britanskom Parlamentu.

Vlada je pretrpjela nekoliko poraza, što potvrđuje neprestane podjele o smjeru kojim Brexit treba poći, prenosi Hina.

Parlamentu moguće pravo izbora

Tekst treba omogućiti Velikoj Britaniji da nastavi normalno funkcionirati kada 29. ožujka 2019. prekine 'pupčanu vrpcu' s europskim blokom.

Konkretno, treba dokinuti prevlast europskog prava nad britanskim i europske zakone uključiti u britansko zakonodavstvo.

Premda je vlada sve dosad ostajala samo pri tome da ponudi parlamentarcima savjetodavno glasovanje o eventualnom završnom dogovoru, bez mogućnosti protivljenja ishodu pregovora, obvezala se da će Parlamentu dati moguće pravo nadzora.

Ukratko, predsjednik Parlamenta će odlučivati hoće li zastupnici moći predlagati amandmane.

Pristanak Doma lordova

Zastupnici donjeg doma glasali su sa 319 prema 303 protiv amandmana koje su podnijeli proeuropski zastupnici.

Tijekom večeri nacrt zakona dobio je pristanak i Doma lordova, gornjeg doma.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.