Britanski parlamentarci: Čelnici S. Arabije odgovorni za mučenja

Iz AI-a navode da su dokumentirali deset slučajeva mučenja i zlostavljanja, uključujući seksualno zlostavljanje, elektrošokove i prijetnje smrću (Al Jazeera)

Troje britanskih parlamentaraca u ponedjeljak je podržalo izvještaj u kojem se navodi da su aktivistice za prava žena, pritvorene u Saudijskoj Arabiji, podvrgavane tehnikama mučenja i da je na “najvišim nivoima saudijskih vlasti” odgovornost za, kako se čini, kršenje međunarodnog prava.

Zaključci odbora ukazuju na sve veće nemire zapadnih saveznika zbog navodnih kršenja ljudskih prava pod prestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, de facto čelnikom Kraljevine, koji je već na udaru zbog prošlogodišnjeg ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Istražilac UN-a sada predvodi međunarodnu istragu o ubistvu koje je potkopalo odnose Bin Salmana i Zapada nakon što je on dobio pohvale za pokušaje ublažavanja socijalnih restrikcija i okončamka ovisnosti države o prihodima od nafte.

Te reforme pratila je čistka onih koji se nisu slagali s njim, uključujući hapšenje većeg broja aktivistica za prava žena od prošlog maja.

Iz Amnesty Internationala navode da su dokumentirali deset slučajeva mučenja i zlostavljanja, uključujući seksualno zlostavljanje, elektrošokove i prijetnje smrću, dok su aktivistice držane na nepoznatoj lokaciji prošlog ljeta.

Kredibilni izvještaji

Agencija Reuters ranije je objavila da je prestolonasljednikov saradnik, koji je otpušten zbog uloge u Khashoggijevom ubistvu, lično nadgledao mučenje najmanje jedne žene prije nekoliko mjeseci.

Saudijska Arabija, monarhija u kojoj su zabranjeni javni protesti i političke stranke, navodi da nema političkih zatvorenika i negira optužbe za mučenje.

No, britanski parlamentarci Crispin Blunt, Layla Moran i Paul Williams navode da smatraju kredibilnima izvještaje međunarodnih grupa za ljudska prava i medija i opisuju tretman pritvorenica “okrutnim, nehumanim i degradirajućim”.

To troje britanskih političara, koji su formirali odbor s poznatim advokatima, ističe da su saudijske vlasti prekršile i međunarodno pravo držeći pritvorenike u izolaciji i braneći im pristup pravnim savjetima.

“Saudijske vlasti na najvišem nivou mogle bi, u principu, biti odgovorne za zločin mučenja”, navodi se u njihovom izvještaju.

Izvor: Agencije