Britanski parlamentarci traže posjetu zatočenim saudijskim aktivistkinjama

Grupa britanskih parlamentaraca i međunarodnih advokata zatražila je da posjeti zatočene aktivistkinje u Saudijskoj Arabiji kako bi istražila navode da su podvrgnute mučenjima, te da im je uskraćeno pravo na advokate i posjete članova porodice.

U pismu saudijskom ambasadoru u Velikoj Britaniji, član parlamenta Crispin Blunt, kao čelnik grupe, zatražio je od saudijskog princa Mohammeda bin Nawwaha bin Abdulaziza da im pomogne u organizaciji posjete zatvoru Dhabhan u blizini Jeddaha, gdje bi razgovarali sa aktivistkinjama.

“Nadamo se da ćemo tokom posjete Saudijskoj Arabiji moći dobiti direktna svjedočenja pritvorenica”, poručio je Blunt, dodajući da se grupa također želi “susresti i razgovarati sa zvaničnicima odgovornim za hapšenja”.

Nekoliko međunarodnih grupa za ljudska prava, uključujući Amnesty International i Human Rights Watch, tvrde da se osam aktivistkinja koje su učestvovale u kampanji za ukidanje zabrane ženema da upravljaju atuomobilima, muče elektrošokovima i šibanjem.

Grupe rapolažu i izvještajima u kojima stoji da su te aktivistkinje seksualno napastvuju, da im se prijeti silovanjem i da im se ne dozvoljava pristup advokatima.

Pritisak zbog ubistva Khashogija

“Navodi koje posjeduju ove organizacije drastično štete kredibilitetu progresivnih reformi koje je nedavno najavila saudijska vlada”, kaže se u pismu.

Riyadh negira optužbe.

“Vlada Kraljevine Saudijske Arabije kategorično odbija navode. Tvrdnje u kojima se citiraju anonimna ‘svjedočenja’ ili ‘infomirani izvori’, su pogrešne”, rečeno je u saopštenju Ministarstva za medije.

Zatvorene aktivistkinje identifikovane su kao Loujain al-Hathloul, Aziza al-Yousef, Eman al-Nafjan, Nouf Abdelaziz, Mayaa al-Zahrani, Samar Badawi, Nassima al-Saada i Hatoon al-Fassi.

Pismo iz Velike Britanije uslijedilo je u periodu kada je Saudijska Arabija izložena međunarodnom pritisku zbog ubistva Jamala Khashoggija, saudijskog kritičara i novinara, koji je 2. oktobra pogubljen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

“Khashoggijeva tragedija očigledno je prouzrokovala katastrofu za Saudijsku Arabiju. Čini se da su ljudi koji su odgovorni za ‘operaciju Khashoggi’ također odgovorni i za zatvaranje aktivistkinja”, kaže Blunt.

Izvor: Al Jazeera