Britanski Typhooni presreli ruske Tupoljeve

U septembru su još dva ruska bombardera presretnuta, nakon što su zaprijetili da će ući u zračni prostor Velike Britanije (AP)

Velika Britanija je podigla borbene avione Typhoon iz Škotske kako bi presreli dva ruska bombardera tipa Tupoljev u blizini britanskog zračnog prostora iznad Atlantskog okeana, saopćilo je Ministarstvo odbrane iz Londona.

“Avioni Typhoon poletjeli su sinoć iz baze Lossiemouth kako bi presreli dva ruska aviona Tu-160, koji su letjeli u britanskoj zoni interesa u međunarodnom zračnom prostoru iznad Atlantika i ostali su s njima dok nisu napustili područje”, rekao je u petak glasnogovornik Ministarstva.

Broj presretanja ruskih aviona povećan je u proteklih godinu dana usljed rasta tenzija između Zapada i Moskve zbog ukrajinske krize.

Rutinske misije ili provjere

U januaru je Velika Britanija pozvala ruskog ambasadora u Londonu da objasni sličnu epizodu kada su ruski bombarderi letjeli iznad La Manchea, što je natjeralo britanske vlasti da izmijene rutu jednog civilnog aviona.

U septembru ove godine su još dva ruska bombardera presretnuta, nakon što su zaprijetili da će ući u zračni prostor Velike Britanije.

Zvanična Moskva tvrdi da su letovi rutinske misije obuke, no stručnjaci navode kako je riječ o provjeri vremena reakcije Londona i sakupljanja obavještajnih podataka.

Izvor: Agencije