Oglasi

Britanskim kompanijama zbog Brexita prijeti zabrana rada u EU-u

Kompanije i institucije koje apliciraju za fondove EU-a upozorene su da, čak i ako dobiju ugovore, grantove ili nagrade, novac neće doći bez dogovora o Brexitu.
Unija je poslala niz upozorenja kompanijama iz farmaceutskog sektora, ribarstva, avijacije i prijevozaEPA

Britanskim tvrtkama u sektorima razvoja, zrakoplovstva i transporta prijeti zabrana rada u Europskoj uniji i blokada fondova iz Bruxellesa ako dođe do "razvoda" Velike Britanije i Unije bez dogovora, piše The Guardian.

U namjeri da upozori na veliki ulog u pregovorima Europska komisija napravila je nekoliko dokumenata koji su izravno upućeni tvrtkama iz Velike Britanije i udrugama, a u vezi s negativnim posljedicama eventualnog neuspjeha pregovora o uvjetima Brexita.

Za mnoge poslovne sektore Unija je vrlo jasno poručila da će doći do problema ako ne bude dogovora između Bruxellesa i Londona, i to do listopada ove godine. Nužno je i da eventualni dogovor prođe ratifikaciju u parlamentima do ožujka 2019., kad Velika Britanija želi izaći iz Unije.

Prema dokumentu, koji je The Guardian dobio, tvrtke i institucije iz Velike Britanije koje apliciraju za fondove EU u području razvoja i humanitarne pomoći upozorene su da, čak i ako dobiju ugovore, grantove ili nagrade, novac neće doći bez dogovora o Brexitu.

Oni koji traže ugovore s Europskom komisijom u sedam programa vrijednih milijarde eura dobili su naputak da će, ako proces nabavke i realizacije bude trajao nakon izlaska Velike Britanije, biti odbijeni i da neće moći dobiti povrat već utrošenog novca.

Samo između 2012. i 2016. godine, posredstvom britanskih razvojnih i humanitarnih organizacija, Europska je unija diljem svijeta plasirala više od 1,2 milijarde eura. Tijekom 2016. britanske su organizacije dobile grantove i ugovore vrijedne 356 milijuna eura.

Prebacivanje sjedišta u Irsku

The Guardian prenosi da su dobro upućene lobističke grupe savjetovale mnoge organizacije da razmotre prebacivanje sjedišta iz Velike Britanije u neku od europskih država, najviše u Irsku, a kako bi izbjegle negativne posljedice.

Britanski pregovarač o Brexitu David Davis u pismu koje je poslao premijerki Theresi May naveo je da EU šteti britanskim gospodarskim interesima, jer se priprema za mogući Brexit bez dogovora. No, Europska komisija odbacila je tvrdnje da je riječ o diskriminaciji Velike Britanije, koja je još članica.

Regulatori iz Unije poslali su niz upozorenja tvrtkama iz farmaceutskog sektora, ribarstva, zrakoplovstva i prijevoza o mogućim posljedicama na njihovo poslovanje ako Velika Britanija 30. ožujka 2019. dođe u rang "trećih zemalja".

Davis upozorava da bi takva situacija mogla ohrabriti tvrtke sa sjedištem u Velikoj Britaniji da se odsele.

May: 'Bolje nikakav nego loš dogovor'

U odgovoru Europske komisije ističu da su "iznenađeni time što je London iznenađen da se Unija priprema za scenarij koji je kao mogućnost najavila i Vlada Velike Britanije".

Premijerka May, kako je navedeno, nekoliko je puta izjavljivala da je "bolje nemati nikakav dogovor o Brexitu nego imati loš".

Razvojni sektor Velike Britanije svake je godine plasirao ogroman novac iz fondova EU-a i uvelike pridonosio cjelokupnoj razvojnoj politici Unije. Najviše je novca 2016. išlo za demokraciju, ljudska prava, migraciju i sigurnost hrane.

U dokumentu EU-a, objavljenom 20. prosinca, navodi se da EU mora poduzeti pravne korake kako bi osigurala da organizacije iz Velike Britanije shvate rizik s kojim se suočavaju, piše The Guardian.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.