British Airways i Air France obustavljaju direktne letove za Iran

Piloti sa liste za čekanje bit će ponovo zaposleni kada njihove usluge budu potrebne (EPA)

Kompanija British Airways saopštila je danas da će obustaviti direktne letove ka glavnom gradu Irana, Teheranu jer, kako je navedeno, ta linija “trenutno nije komercijalno održiva”.

Istu odluku je donijela i francuska kompanija Air France, navodeći kao razlog neisplativost povezanu s američkim sankcijama Iranu.

Kompanija, koja je još ranije prebacila letove za Teheran svojoj niskobudžetnoj podružnici, navela je da je od 4. augusta broj letova smanjen sa tri na jedan sedmično i da će “zbog komercijalne neisplativosti veza s Teheranom biti prekinuta 18. septembra”. 

Ta odluka je saopštena nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma u koji su uključeni i Rusija, Kina, Njemačka, Francuska i Velika Britanija.

British Airways navodi da je posljednji let ka Teheranu planiran za 22. septembar, s povratnim letom 23. septembra.

Ta avio-kompanija ponovo je obnovila direktne letove za Teheran u septembru 2016, nakon obustavljanja letova u oktobru 2012. godine zbog pogoršanih odnosa između Velike Britanije i Irana.

Na taj potez tada se gledalo kao na znak otopljavanja odnosa dvije države.

Povratak Irana na međunarodnu scenu

„Drago nam je što opet letimo za Teheran. Iran je druga po snazi ekonomija u regiji Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. Nakon što su podignute sankcije, otvorio se veliki potencijal. Mnogo ljudi želi posjetiti prijatelje i porodicu“, kazao je tada Sean Doyle iz British Airwaysa.

Odluka o ponovnoj uspostavi avionske linije donesena je godinu nakon što su svjetske sile i Iran postigli sporazum o nuklearnom programu ove države.

Britanija je bila direktno uključena u pregovore koji su Iran vratili na međunarodnu scenu.

Velika Britanija je među evropskim državama koje su saopštile da će zaštiti kompanije koje nastave sa poslovanjem u Iranu, međutim nakon Trumpove odluke u maju, uslijedila su mnoga povlačenja, navela je agencija AP.

Izvor: Agencije