British Airways ponovno leti za Iran

Nakon četiri godine pauze, kompanija British Airways ponovno je otvorila liniju London – Teheran. Na ovaj potez gleda se kao na znak otopljavanja odnosa dviju država.

„Drago nam je što opet letimo za Teheran. Iran je druga po snazi ekonomija u regiji Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. Nakon što su podignute sankcije, otvorio se veliki potencijal. Mnogo ljudi želi posjetiti prijatelje i porodicu“, kazao je Sean Doyle iz British Airwaysa.

Odluka o ponovnoj uspostavi avionske linije donesena je godinu nakon što su svjetske sile i Iran postigli sporazum o nuklearnom programu ove države.

Britanija je bila direktno uključena u pregovore koji su Iran vratili na međunarodnu scenu.

Odnosi dviju država bili su najhladniji nakon što su 2011. demonstranti s ulice upali u Britansku ambasadu u Teheranu.

Godinu kasnije British Airways prekinuo je sve letove prema Iranu. Navodno, iz komercijalnih razloga.

Nakon ublažavanja sankcija Zapada prema Iranu, British Airways odlučio je obnoviti liniju.

„To je znak da se odnosi s Iranom normaliziraju. Možda je ovo početak kraja iranske izolacije“, navodi Mehrdad Khonsari, bivši iranski diplomata.

„Zbog izolacije Irana, poslovni odnosi dviju država bili su svedeni na minimum. Sve se promijenilo nakon što je prošle godine Britanija odlučila proširiti trgovinske odnose s Teheranom. No, neki su još zabrinuti zbog stanja ljudskih prava u Iranu“, javlja reporterka Al Jazeere Emma Hayward.

Optužbe za špijunažu

I dok British Airways širi poslovanje, ispred Iranske ambasade u Londonu protestuje porodica jednog naturalizovanog Britanca koji je u Iranu uhapšen na osnovu optužbi za špijunažu.

Tu je i suprug jedne britanske humanitarne radnice koja je uhapšena u aprilu.

„To je rizik za British Airways i bilo koga ko putuje tim letom. Naravno, ne znači da će biti uhapšeni svi putnici s tog aviona, ali ono što se dogodilo Nazanin može se dogoditi bilo kome. Nekima su oduzeti pasoši kada su otišli posjetiti porodice“, rekao je Richard Ratcliffe, suprug Nazanin Zaghari-Ratcliffe.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova kaže kako nastavlja izražavati zabrinutost zbog britanskih građana zatvorenih u Iranu. British Airways će uspostaviti šest letova sedmično prema Teheranu, što je znak poboljšanja ekonomskih odnosa dviju država.

Izvor: Al Jazeera