Brnabić potvrdila: ‘Srpski’ umjesto ‘Južnog toka’

Mediji su ranije objavili, pozivajući se na nezvanične informacije, da će se zbog ovakvih planova Srbijagas zadužiti kratkoročnim kreditom od 15 miliona eura (Arhiva)

Premijerka Srbije Ana Brnabić potvrdila je danas da će se umjesto plinovoda “Južni tok” uskoro graditi “Srpski tok”, s trasom od Bugarske do Srbije, prenosi agencija Tanjug.

Ona je također rekla da će kompanija “Južni tok”, koja je formirana zbog projekta istoimenog plinovoda, uskoro biti preimenovana u “Srpski tok”.

“Trenutno projektujemo (gasovod) Niš – Dimitrovgrad i verujem da ćemo uskoro početi i da gradimo”, rekla je Brnabić.

Kako kaže, to je plan Vlade i jedan od njenih prioriteta u okviru Berlinskog procesa – plinovod ka Bugarskoj, koja postaje jedno od plinskih čvorišta ovog dijela Evrope preko “Turskog toka”.

“Govori se i o LNG terminalu tečnog naftnog gasa u Aleksandropolosu koji će ići prema Grčkoj. I to je, svakako, jedan od naših alternativnih izvora gasa i pametnih energetskih politika”, dodala je.

Dodatno uvećanje kapitala

Mediji su ranije objavili, pozivajući se na nezvanične informacije, da će se zbog ovakvih planova Srbijagas zadužiti kratkoročnim kreditom od 15 miliona eura, a taj novac namijenjen je za dodatno uvećanje kapitala.

“Srpski tok” pojavit će se u svojstvu glavnog izvođača radova druge trase plinovoda “Turski tok”, odakle bi se Srbija trebala opskrbljivati od 2019. godine.

Iz srbijanskog čvorišta plin koji prolazi ispod Crnog mora isporučivat će se i za druge države jugoistočne Evrope, jer ukrajinska trasa neće više biti u funkciji.

Zato se i novim zaduživanjem Srbijagasa uvećava kapital preduzeća “Južni tok”, koje se u APR-u vodi pod imenom “South Stream Serbia AG”, navodi Blic.

Izvor: Agencije