Brnabić: Srbija neće ignorisati mjere Hrvatske

Pet zemalja regije – Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Albanija – poslale su pismo Briselu, zbog povećanja taksi na uvoz voća i povrća u Hrvatskoj.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je kako se nada da će ministri država Balkana u dijalogu s Hrvatskom pronaći rješenje nakon što je ta država povećala naknade za nadzor kvalitete uvezenog voća i povrća 22 puta po biljnoj vrsti.

Odgovarajući na pitanje reporterke Al Jazeere Milice Marinović u Podgorici, gdje prisustvuje Samitu Američko-jadranske povelje, Brnabić je ponovila kako ta mjera predstavlja jasno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

„Samim tim, Evropska komisija će reagovati. Ukoliko ne, ne bih govorila o tome. Verujem da ćemo naći zajedničko rešenje pre nego što reaguje Evropska komisija“, rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije je rekla da je razgovarala s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem te zamolila da hrvatski ministar poljoprivrede telefonski razgovara s ministrima poljoprivrede u regiji.

Zaštita proizvođača i izvoznika

„Nadam se da će se brzo naći rešenje. Ovo nije mera koja potiče regionalnu saradnju“, rekla je Brnabić.

Brnabić je ranije kazala kako će Srbija još jednom pokazati da je konstruktivna i tolerantna, ali neće ignorisati nove mjere Hrvatske na srpske proizvode i uspjet će da zaštiti svoje proizvođače i izvoznike.

“Pričali smo pre mesec dana u Trstu i dve osnovne teme su bile infrastrukturno povezivanje i ekonomska saradnja. Napravili smo regionalnu privrednu komoru, postoji toliko mnogo stvari u kojima sarađujemo i u kojima smo sarađivali”, podsjetila je Brnabić.

Predsjednica Vlade Srbije je konstatirala da je ta država mnogo puta pokazala da je i tolerantna, i fleksibilna, i konstruktivna, ali da joj se čini da svake godine, otprilike u vrijeme proslave godišnjice vojno-policijske akcije “Oluja” u Hrvatskoj, iz te zemlje stižu negativni signali.

“Ovo je jasno kršenje SSP-a. Mi smo kao vlada uputili notu hrvatskoj vladi, odnosno ministarstvima poljoprivrede i trgovine, kao i Evropskoj komisiji. Razgovaramo i sa ostalim zemljama na koje se ovo odnosi, kako bismo imali zajednički nastup prema ovom pitanju”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da, kada neko povuče potez poput Hrvatske, onda se ne može govoriti o ekonomskoj integraciji i saradnji.

To nisu stvari koje se trebaju dešavati u regiji, rekla je Brnabić.

‘Necarinske tarife’

Hrvatske tarife ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine okarakterizirao je ranije kao necarinske, navodeći kako ta zemlja za sada ne planira recipročne mjere.

“Mi smatramo da je to necarinska barijera. To nije fer. Odskače od principa i slobodne trgovine i naših dogovora oko trgovine. Mi ne posežemo ni za kakvim recipročnim mjerama. Vršimo konsultacije. Vidjet ćemo. Možda se organizuje ili će to biti predmet neke ministarske konferencije ovakve ili onakve. Ali mislim da treba jasno da kažemo i da to ode u eter”, kazao je Mirko Šarović.

Izvor: Al Jazeera i agencije