Brnabić: Srbija ostaje vojno neutralna

Vlada Srbije tvrdi da je odluka Skupštine Kosova o formiranju Vojske Kosova u suprotnosti s Ustavom Kosova (EPA)

Srbija nije potpisnica Dublinskog sporazuma o migrantima i nikada se nije razgovaralo o tome da Srbija bude centar gdje bi se vraćali migranti iz Evropske unije, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

“Srbija nije potpisnica Dublinskog sporazuma, ne može ni da bude, jer je on samo za zemlje EU-a i četiri pridružene zemlje Dublinskog sporazuma. Niti smo mogli da budemo potpisnica, niti nas je neko zvao da ga potpišemo”, rekla je ona odgovarajući na pitanja na Evropskom forumu Srbija u EU u Berlinu.

Brnabić je istakla da je Srbija pokazala koliko je dobar partner EU-a, posebno 2015. godine, kada je migrantska ruta išla kroz Srbiju.

“Tada je prošlo oko milion migranata i mi smo pokazali drugačije strateško razmišljanje. Bili smo među prvim zemljama koje su prepoznale da dolaze i obrazovani ljudi i pokušali smo da ih zadržimo, ali su oni želeli da idu dalje, ka zemljama EU-a”, rekla je Brnabić.

‘Ovisni smo o ruskom gasu’

Navela je da je sada u Srbiji gotovo 4.000 migranata, od kojih oko 600 djece, “koja idu u školu i uče srpski jezik”.

“Nikada nismo razgovarali o tome da Srbija bude neki centar gde bi se vraćali migranti iz EU-a, ali nemam ništa protiv da budemo otvoreno društvo”, rekla je ona.

Odgovarajući na pitanja u vezi odnosa Srbije s Rusijom, Brnabić je kazala da dvije zemlje imaju tradicionalno dobre odnose, zbog religije, jezika, kulture, kao i važne ekonomske veze s tom zemljom, prije svega energetske, “budući da smo 100 posto zavisni od ruskog gasa”.

Podsjetila je i na sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom, što je, kaže, važno za ekonomski napredak Srbije.

“I u interesu EU-a je ekonomski jaka Srbija. U trenutku kada postanemo članica EU-a, nećemo moći da imamo takav sporazum, ali on je sada u interesu Srbije i našeg ekonomskog razvoja”, rekla je Brnabić.

Navela je da je Moskva svjesna da je strateški priotritet Srbije članstvo u EU i da nikada ni na jedan način nisu pokazali da su protiv toga.

Samo dva posto građana za NATO

Istakla  je da podaci o vojnoj saradnji pokazuju da najveći broj vježbi, bilateralno, Srbija ima sa SAD-om, pa onda, u okviru Partnerstva za mir, s NATO-om, pa tek onda s Rusijom.

Prema njenim riječima, u ovom trenutku bi 55 posto građana Srbije, da se sutra održava referendum, glasalo za EU.

Na konstataciju sagovornika, Michaela Martensa, dopisnika Frankfurter Allgemeine Zeitunga, koji je vodio diskusiju, da su građani za EU, ali protiv NATO-a, Brnabić je rekla da je samo dva posto građana za NATO i ponovila da će Srbija zadržati svoju vojnu neutralnost.

“Mi razmišljamo o evrointegracijama, zadržaćemo vojnu neutralnost, i to neće biti specijalan slučaj. U Uniji ima jakih, značajnih članica koje nisu u NATO-u i mi ne bismo bili prvi u tome”, poručila je Brnabić.

Izvor: Agencije