Brod pretrpan migrantima plovi u Bangladeš

Mijanmar je odbio da preuzme krivicu za eskalaciju migrantske krize (Reuters)

Mijanmarska mornarica prati brod pretrpan sa 727 napuštenih migranata u vode obližnjeg Bangladeša, četiri dana nakon što je presrela brod u Andamanskom moru, rekao je ministar informisanja Mijanmara, Ye Htut.

“Migranti su pronađeni u petak na ribarskom brodu, posada ih je napustila i htjeli su da idu u Bangladeš“, rekao je Htut, a prenosi Reuters.

On je kazao da će migrante mornarica Mijanmara otpratiti do voda Bangladeša i da će im obezbijediti vodu i hranu.

 “To je po njihovim željama“, rekao je Htut, koji nije kazao odakle su migranti.

Izbjeglički kampovi

Hiljade pripadnika manjinske muslimanske zajednice Rohinja, koji su iz Mijanmara tokom ranijih godina izbjegli u Bangladeš, žive u neuslovnim izbjegličkim kampovima, a posljednjih mjeseci su postali i žrtve lanaca krijumčara ljudima.

Krijumčarski brodovi prevoze Rohinje do obale u šumskim predjelima tajlandsko-malezijskog pograničnog pojasa, a zatim ih tamo drže u tajnim kampovima u kojima su primorani na teške poslove.

Većina njihovih žrtava bude ili ubijena ili prodata kao robovi kriminalnim grupama u Tajlandu ili Maleziji.

Mijanmar je odbio da preuzme krivicu za eskalaciju migrantske krize.

U protekle tri godine je u napadima na Rohinje ubijeno stotine pripadnika te manjine, a otprilike 120.000 Rohinja je pokušalo napustiti zemlju koristeći brodove krijumčara ljudima, kako bi se dokopali drugih zemalja.

Samo ime Rohinje je tabu u Mijanmaru, gdje iz zovu “Bengalcima” i gdje insistiraju da su oni ilegalni imigranti iz Bangladeša, iako su Rohinje generacijama živjele u uglavnom budističkoj azijskoj zemlji.

Izvor: Agencije