Broj povrijeđenih Palestinaca porastao na 900

Palestince te širi arapski i muslimanski svijet razbjesnila je odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa (EPA)

Broj povrijeđenih Palestinaca u jučerašnjim protestima porastao je na 900, dok je od ranije poznato da su četvorica ubijena.

Protesti zbog američkog priznanja Jerusalema kao glavnog grada Izraela ulaze u drugu sedmicu.

Većina je stradala na granici Pojasa Gaze gdje su hiljade Palestinaca kamenjem gađale izraelske vojnike preko dobro utvrđene ograde.

Ljekari su izvijestili da su dva demonstranta, od kojih je jedan bio u invalidskim kolicima, poginula.

U okupiranoj Zapadnoj obali, drugom području na kojem Palestinci žele osnovati državu zajedno s istočnim Jerusalemom, bolnički izvori kažu da su od izraelske vatre poginula dva demonstranta.

Protesti su počeli nakon džuma-namaza, molitve petkom.

Američka politika

Palestince te širi arapski i muslimanski svijet razbjesnila je odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa od 6. decembra kojom je promijenio tradicionalnu američku politiku suzdržanosti glede Jerusalema, grada kojeg prisvajaju i Palestinci i Izrael.

Protesti zbog Trumpove odluke održavaju se na Bliskom istoku i drugdje u muslimanskom svijetu jer Palestinci namjeravaju da u Istočnom Jerusalemu, koji je Izrael okupirao u ratu 1967. i anektirao, proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

Međunarodna zajednica nikad nije priznala aneksiju Istočnog Jerusalema.

Istovremeno su egipatske vlasti otvorile su granični prelaz Rafah sa pojasom Gaze.

Tokom tri dana bit će dozvoljen ulazak i izlazak najugroženijim stanovnicima Pojasa Gaze, bolesnicima i studentima. Prelaz je do sada bio zatvoren, uprkos tome što je palestinska vlada nacionalnog jedinstva od Hamasa preuzela kontrolu nad graničnim prelazima prošlog mjeseca.

Izvor: Al Jazeera i agencije