Broj žrtava ebole premašio dvije hiljade

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je više od 2.000 ljudi preminulo od ebole, nakon što je epidemija te bolesti zahvatila zapadni dio Afrike.

Zemlja u kojoj je zabilježeno najviše slučajeva je Liberija, s više od 1.800 oboljelih. Broj umrlih je 1.089.

U Gvineji je zabilježeno više od 800 slučajeva, od čega je 517 zaraženih umrlo. Više od 1.000 je zaraženih u Sijera Leoneu, a gotovo 500 ih izgubilo bitku s tom bolešću.

U Nigeriji je 22 oboljelih i osam umrlih, a Senegal bilježi jedan slučaj.

EK šalje pomoć

Europska komisija u petak je najavila 140 milijuna eura pomoći zapadnoafričkim zemljama koje su pogođene virusom ebola – Gvineji, Sijera Leoneu, Liberiji i Nigeriji.

Iz novog financijskog paketa 38 milijuna eura posebno je namijenjeno vladama u poboljšanju njihovih zdravstvenih usluga, primjerice unapređenjem centara za liječenje ili potporom zdravstvenim radnicima, tijekom krize i faze oporavka, prenosi Hina.

Pružit će se potpora i u područjima sigurnosti hrane, vodoopskrbe i sanitarnih usluga koje su ključne za zaštitu zdravlja stanovništva.

Ostatak sredstava upotrijebit će se kako bi se ojačala sposobnost vlada u pružanju javnih usluga i makroekonomska stabilnost te za nabavu pokretnih laboratorija za otkrivanje virusa.

Izvor: Al Jazeera i agencije