Broj žrtava u Alžiru bi mogao rasti

U gasnom postrojenju u Alžiru pronađeno je 25 tijela, pretpostavlja se talaca.

Alžirska vlada ranije je saopćila da je nastradalo dvadeset i troje talaca, ali da strahuje da bi taj broj mogao rasti.

Određeni broj stranih radnika još se vode kao nestali.

Odgovornost za talačku krizu preuzeo je Mokhtar Bel-mokhtar i to u ime Al Kaide. Bel-moktar je bivši vođa Al Kaide u zemljama Magreba a vođa je još jedne organizacije.

U objavljenoj poruci povezao je otmicu radnika s francuskom intervencijom u Maliju. Poruku je prenijela Mauritanska agencija, navodno bliska otmičarima.

Alžirske vlasti tvrde i da su u vojnim operacijama ubijena sva trideset i dva otmičara. Zapadne sile već upozoravaju da na sjevernoafičke militante treba udariti gvozdenom pesnicom.

Alžirske snage su uspjele osloboditi 685 alžirskih djelatnika i 107 stranih, a ubili su 32 terorista, navelo je ministarstvo unutarnjih poslova u saopćenju. 

Alžirska Vlada kaže da su 32 militanata i 23 zarobljenika ubijeni tokom trodnevne vojne operacije do kraja talačke krize u plinskom postrojenju u Sahari.

Privremena cifra poginulih izdana je od strane Ministarstva unutarnjih poslova u subotu nakon operacija specijalnih snaga koje su slomile i posljednje utočište militanata na benzinskoj rafineriji, što je rezultiralo s 11 ubijenih ekstremista, zajedno sa sedam talaca.

Ukupno 685 alžirskih i 107 stranih radnika oslobođeni su tokom obračuna, koji je počeo u srijedu, dodaje se u saopćenju.

Uoči završnog napada otmičari su navodno zahtijevali okončanje intervencije u Maliju.

Napadači se najčešće spominju kao pripadnici Al Kaide, no to još uvijek nije potvrđeno. Agencije su javljale i o 15 zapaljenih tijela pronađenih u bazi.

Inače, oko 30 stranih radnika vodi se nestalima a, s obzirom na nove informacije, iz njihovih zemalja upozoravaju kako se mogu pripremiti na loše vijesti.

Potvrđeno je da je talac naoružane grupe u Alžiru, američki državljanin mrtav.

Jedan napadač, koji je povezan sa Al Kaidom, kazao je za novinsku agenciju iz Mauritanije ANI tokom dana da oni drže još sedam stranaca na jednom mjestu duboko u pustinji Sahare blizu granice sa Libijom.

“Ovo je veoma teška i opasna situacija”, kazala je ranije američka državna sekretarka Hillary Clinton u Washingtonu na zajedničkoj novinskoj konferenciji sa Fumiom Kishidom, japanskim ministrom vanjskih poslova. 

Broj ubijenih varira

“Sjedinjene Države izražavaju sućut porodicama koje su izgubile voljene u ovom brutalnom napadu, a ostajemo duboko zabrinuti za one koji su još u opasnosti. Moraju se poduzeti krajnji napori da se očuvaju nevini životi.”

State Department je identificirao ubijenog američkog državljana kao Fredericka Buttaccija, dok izvještaji govore da je ukupno petero Amerikanaca uzeto za taoce. 

Otmica stranih i alžirskih radnika u plinskom postrojenju In Amenasu, jedna od najvećih međunarodnih talačkih kriza posljednjih decenija u subotu je bila ušla u svoj četvrti dan. 

Alžirska Vlada je dužnosnike zapadnih zemalja držala podalje od mjesta sukoba.

Razni izvještaji govorili su o ubijenih 12 do 30 talaca i isticali su mogućnost da se o desecima još ne zna sudbina, uključujući Norvežane, Britance, Amerikance i Japance.

U postrojenju je bilo i radnika iz Francuske, Irske, Rumunjske, s Filipina i drugih zemalja.


Kontrola na punktovima blizu libijske granice [AFP]

U petak navečer alžirska vojska imala je pod kontrolom sve smještajne barake i zgrade u In Amenasu dok se naoružana grupa zabarikadirala u samom proizvodnom dijelu s nepoznatim brojem talaca.

Stotine alžirskih i zapadnih radnika nalazile su se u In Amenasu u srijedu ujutro u trenutku napada naoružane grupe koja tvrdi da želi obustavu francuske vojne intrevencije u Maliju.

Veliki dio pobjegao

Veliki dio ih je pobjegao u četvrtak kada je alžirska vojska pokrenula svoju akciju, ali ih je nepoznat pritom i poginuo.

Čelnici Britanije, Japana, Norveške i ostalih zemalja čiji su sunarodnjaci u postrojenju gnjevni su i frustrirani što ih alžirska Vlada nije unaprijed obavijestila o akciji i zbog zadržavanja informacija o njezinim posljedicama.

Alžirska vojska zasad je odustala od daljnjih napada i pokušava dogovoriti mirno rješenje krize s preostalim naoružanim napadačima zabarikadiranim u proizvodnom dijelu In Amenasa, javila je alžirska novinska agencija u petak navečer pozivajući se na izvor u službi sigurnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije