Brojne države kažnjavaju građane zbog saradnje s UN-om

Ujedinjeni narodi, UN, Generalna skupština
Nijedna od prozvanih država nije odgovorila na primjedbe iz Ujedinjenih naroda (EPA)

Rekordan broj od 29 država, uključujući Kinu, Iran i Saudijsku Arabiju, protekle godine se osvećivao građanima koji su surađivali s Ujedinjenim narodima, objavio je UN-ov ured za ljudska prava u srijedu.

Ti su ljudi bili žrtve otmica, pritvarani su, nestajali su, rekao je pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Andrew Gilmour.

U izvješću se navodi da su devet zemalja od tih 29 – Burundi, Egipat, Ruanda, Kuba, Venezuela, Kina, Indija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati – trenutačno članice UN-ova Vijeća za ljudska prava.

Gilmour je rekao da je “krajnje odvratno” da se njegov ured i dalje mora vraćati primjerima država koje zlostavljaju ljude koji pomažu UN-u.

Ovo izvješće već je osmo godišnje izvješće u kojem se govori o osvetama zbog suradnje s UN-om.

Prozvane države bez komentara

“Groteskno je i potpuno suprotno povelji i duhu UN-a, a pogotovo ovog Vijeća, da ljude kažnjavaju, prijete im i osvećuju se zbog suradnje s UN-om na pitanjima ljudskih prava”, rekao je, kako prenosi Hina.

Nijedna od prozvanih država nije odgovorila na te primjedbe.

Drugih 20 zemalja su Alžir, Bahrein, Eritreja, Honduras, Iran, Izrael, Mauritanija, Meksiko, Maroko, Mjanmar, Oman, Pakistan, Južni Sudan, Sri Lanka, Sudan, Tadžikistan, Tajland, Turska, Turkmenistan i Uzbekistan.

U prijašnjim je izvješćima u prosjeku bilo navedeno 15 zemalja, nikad više od 20. Kina i Saudijska Arabija navedene su u šest  od ukupno 8 izvješća.

Izvor: Agencije