Brojne inovacije na sajmu odbrane

Najveći sajam odbrane i sigurnosti, na kojem se mogu vidjeti brojne inovacije, od interaktivne kamuflaže do naprednih simulatora, otvorio je vrata u Parizu. Više od 1.500 izlagača predstavit će svoje proizvode na Eurosatoryju.

Objektiv fokusiran na sigurnost jedan je od dodataka na vozilu izraelske kompanije GNIUS. Ovaj oklopni terenac namijenjen je izviđanju osjetljivih područja.

“Vozilo je u cijelosti električno. Kreće se bešumno i može se kontrolirati sa distance. Također, ruta se može unaprijed isplanirati, što ga čini pogodnim za razne vrste misija. Osim nadzornih kamera, na vozilo se može postaviti oružje raznih kalibara ili suzavac i gumeni meci, koji se mogu koristiti na građanskim protestima”, kaže Danny Gur iz ove kompanije.

Male bespilotne letjelice postaju sve popularnije u vojnoj industriji, ali ih sve prati ista mana – autonomija. Let je vremenski ograničen, a upravljanje se odvija putem radijskih ili satelitskih signala, koji se mogu blokirati. Firma Skysapience vjeruje da ima rješenje za oba problema – direktna veza s popratnim vozilom.

“Naša lebdeća platforma je jedina svoje vrste. Mogu je koristiti vojska, civilna zaštita, ali i privatne organizacije, kako bi imali pravovremene izviđačke informacije”, kaže Limor Barak iza Skysapiencea.

Noviteti za kamuflažu

Na Eurosatoryju je predstavljeno i originalno rješenje za jednu od najstarijih vojnih tehnika – kamuflažu. Pomoću LED presvlake i posebnog softvera, vozilo samostalno mijenja boje, u zavisnosti od okoline u kojoj se nalazi.

“Današnja vozila koriste boju ili platnene navlake kako bi se kamuflirali. Međutim, kada iz zelenila stignu do pijeska kamuflaže više ne vrijede. Naš sistem omogućava vozilima da aktivno kopiraju boju okoline u kojoj se nalaze”, govori Danielle Prophete iz Armamenta, firme koja je predstavila ovu inovaciju.

Uprkos nedavnim nestabilnostima u globalnoj ekonomiji, sajam Eurosatory raste iz godine u godinu. Ovaj događaj okuplja predstavnike svjetskih industrijskih grupa, srednjih i malih kompanija iz vojne industrije, te ih spaja sa čelnicima vojnih i sigurnosnih snaga širom svijeta.

Za 55.000 najavljenih posjetitelja upriličeno je više demonstracija, što je odlična platforma za predstavljanje novih proizvoda i sklapanje novih ugovora.

Izvor: Al Jazeera i agencije