Brojne klupe prazne prvog dana škole

U toku je obnova mnogih školskih objekata širom Bosne i Hercegovine (Arhiva)

Iako nova školska godina u Bosni i Hercegovini zvanično počinje u ponedjeljak, 1. septembra, mnoge đačke klupe ostat će prazne. Na početak nastave utjecale su majske poplave, koje su pogodile veći dio države i nanijele štetu mnogim školskim objektima.

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) zbog oštećenja u poplavama upitan je početak nastave u nekim školama, naprimjer u Doboju. Kako navode iz Vlade RS, za učenike škola čija obnova ne bude završena, bit će organiziran prijevoz do drugih škola ili alternativni vid nastave, o čemu će direktori škola obavijestiti učenike i roditelje.

„Tokom majskih i avgustovskih poplava oštećene su 43 obrazovne ustanove u RS i to četiri predškolske ustanove u šest objekata, 27 osnovnih, 11 srednjih škola i jedan fakultet. Zahvaljujući Razvojnom programu Ujedinjenih nacija (UNDP), u toku je obnova 32 objekta. Možemo sa sigurnošću reći da će obnova najvećeg broja školskih objekata biti završena u toku septembra“, kazao je za Al Jazeeru entitetski ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija.

Vrućine odgodile prvi dan škole u HNK

Nova školska godina u osnovnim i srednjim školama Hercegovačko-neretvanskog kantona umjesto 1. počet će 8. septembra ove godine.

Razlog odgode su vrućine koje vladaju u ovom kantonu posljednjih dana, a zbog kojih su odgodu zatražili direktori škola, kao i sindikat prosvjetnih radnika HNK.

„Nastava u školama Hercegovačko-neretvanskog kantona počet će sa sedam dana zakašnjenja u odnosu na prvobitno planirani datum. Naši učenici će u klupe umjesto prvog sjesti osmog septembra. Razlog su visoke temperature zraka u našem kantonu”, kazala je glasnogovornica Vlade HNK Kristina Crnjac.

Doboj i Šamac

On ističe kako je najteža situacija u Doboju i Šamcu gdje su škole pretrpjele najveća oštećenja.

„U toku je obnova dobojskih škola, a u Šamcu uskoro počinje gradnja nove škole. Sredstva za izgradnju OŠ Crkvina u Šamcu, kao i za obnovu OŠ Vuk Stefanović Karadžić u Doboju obezbijedila je Vlada Republike Srbije. Ostale škole obnavljaju se sredstvima iz donacija, a kompletnu proceduru provodi UNDP“, navodi Mutabdžija.

Ni u drugom bh. entitetu, Federacija BiH, nastava neće početi u školama koje su uništene u majskim poplavama. Iako se očekivalo, školski objekti nisu popravljeni na vrijeme, te se u njima nastava ne može odvijati.

„Sasvim je izvjesno da nastava neće početi u Maglaju, Nemiloj… U Maglaju su prizemlja sasvim uništena. Kada je u pitanju Nemila, tu su uništene prometne komunikacije i to je najveći problem. Najviše pogođen bio je Posavski kanton, nastava u Odžaku počinje 1. septembra. Međutim, u tri područne škole se neće izvoditi, nego u školama koje su najbliže tim školama“, navodi Lejla Hamzagić-Kovačević iz Ministarstva obrazovanja FBiH.

Prema planu i programu nastava na području Zeničko-dobojskog kantona počet će u ponedjeljak, 1. septembra. Izuzetak će, prema riječima resornog kantonalnog ministra Mirka Trifunovića, biti neke osnovne i srednje škole u Maglaju i neke područne škole koje pripadaju osnovnoj školi “Ćamil Sijarić“ u Nemili koje su pretrpjele veća oštećenja u majskim i augustovskim poplavama.

„U ovim školama su još uvijek prisutne posljedice elementarnih nepogoda, ali i zbog neprohodnosti puteva i nemogućnosti organizovanja prevoza đaka, te poduzete aktivnosti na sanaciji ovih školskih objekata redovna nastava će malo kasniti“, kaže Trifunović.

U većini ovih škola sanacioni radovi trebali bi da završe najdalje do 15. septembra i da nakon toga djeca krenu normalno na nastavu.

Odgoda u Orašju

Kako je za Al Jazeeru kazao sekretar ministarstva obrazovanja Tuzlanskog kantona Hadže Kurtović, školska godina na području ovog dijela FBiH također počinje u ponedjeljak.

„Nema nikakvih zastoja osim u Osnovnoj školi u Orahovici kojoj je u posljednjem nevremenu veoma oštećen krov. Ukoliko se do ponedjeljka ne saniraju ta oštećenja, može doći do pomjeranja početka nastave na nekoliko dana“, dodao je Kurtović.

Nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području Posavskog kantona, osim u OŠ Orašje, počinje prvog dana septembra. Zbog radova na sanaciji objekta u OŠ Orašje nastava je odgođena za dvije sedmice, a zbog radova na obnovi Srednje strukovne škole u Orašju nastava će biti organizirana u Školskom centru fra Martina Nedića u Orašju u drugoj smjeni.

Izvor: Al Jazeera i agencije