Brojne neregularne isplate podsticaja u FBiH

Više od trećine ispitanih dodjela poljoprivrednih podsticaja u entitetu Federaciji Bosne i Hercegovine pokazalo se neregularnim.

Kako se to desilo, provjerio je novinar Al Jazeere, Stefan Goranović.

Državni podsticaji nekim farmama mlijeka kasne mjesecima, u pojedinim dijelovi zemlje i godinama, kazao je Mehmed Nikšić iz Udruženja mljekara Federacije BiH.

“Mi radimo sa živim bićima, mi ih svaki dan moramo hraniti. Ne možemo reći kravi: ‘nije nam plaćen poticaj’. Mi moramo to izmiriti”, kazao je Nikšić.

Nelegalna dodjela podsticaja i pored kašnjenja regularnih, za njega, nije iznenađenje.

“To je kap u moru koliko će se tu naći novca. Tu se računa da ima preko 50 miliona nezakonito potrošenog novca i to se upravo odražava na prošlu i ovu godinu na poljoprivrednike. Za tu godinu i nešto dana nismo primili novac za proizvodnje. Znači, duga je napravljeno za cijeli budžet 2015. godine”.

“Inspekcija je ispitala 150 subjekata kojima su dodeljeni podsticaji. Čak 62, ispostavilo se, novac su dobili nelegalno. Zato treba vratiti više od 2,5 miliona evra”, javlja Goranović.

‘Zapanjujući podaci’

U Federalnoj inspekciji u Sarajevu, na terenu su naišli na, kažu, zapanjujuće podatke.

Ibrahim Tirak, direktor Uprave za inspekcijske poslove FBiH, kazao je: “Takve su vrste nepravilnosti, takav je javašluk po mom mišljenju, da ja ne mogu da vjerujem. Nevjerovatno je da jedan motel dobije podsticaj iz poljoprivrede u kojem imamo slike, to je kao neki objekat za poljoprivredu u kojem imate ležajeve i tako dalje, jedan motel, lijep hotel…”

Aktuelni ministar poljoprivrede FBiH, Šemsudin Dedić, krivca vidi u svom prethodniku.

“Ti procesi su dobrim dijelom narušeni zbog ponašanja kakvo smo imali u proteklom periodu i moramo ponovo vratiti stvari u sistem i sistemski pristupiti daljem razvoju poljoprivredne proizvodnje”, ocijenio je Dedić.

Ali, bivši ministar Jerko Ivanković Lijanović, odbacuje optužbe i tvrdi da je upravo on inicirao kontrole čiji se rezultati vide ovih dana. Kaže da će zloupotreba uvijek biti, ali ih treba smanjiti na najmanju mjeru.

Ivanković Lijanović je kazao: “Ja smatram da nije dopustivo da pod krinkom borbe protiv zloupotreba praktično se maltretiraju ozbiljni poljoprivredni proizvođači, što sad vidim da je slučaj, da se time pokušava opravdati neisplata poticaja. Kao, uvijek se rade kontrole i tako dalje…”

Zloupotrebe se još provjeravaju. Protiv nekih korisnika poljoprivrednih podsticaja podignute su krivične prijave, za to vrijeme ostaje činjenica da se poljoprivrednicima u Federaciji BiH duguje više od 20 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera