Brojne porodice u Gazi nemaju dovoljno hrane

Ekonomija Pojasa Gaze na rubu je kolapsa. U izvještaju Svjetske banke stoji kako su nezaposlenost i siromaštvo u Palestini među najvišim u svijetu. Gotovo polovina svih palestinskih domaćinstava sa teškoćom se hrani, a sve je više onih koji se obraćaju humanitarnim organizacijama kada je riječ o hrani za iftar tokom ramazana.

Gužva na pijaci Zavija u centralnoj Gazi. U toku mjeseca ramazana, kupci širom palestinskih teritorija probijaju se uskim ulicama u potrazi za najpovoljnijim cijenama mesa, povrća, voća i slatkiša. Ali, prodavači nam kažu da stanovnici ne kupuju kao nekada.

“Kao što vidite, mnogo je ljudi na pijaci. Ali, prodaja tokom ovog ramazana je najlošija u proteklih nekoliko godina. Gotovo ništa nisam prodao”, kazao je Fadi Jerjawi, prodavač.

Umm Hazem Akila je majka petoro djece. Došla je ovdje kupiti hranu za iftar, obrok kojim muslimani prekidaju post. Akila kaže da jedva sastavlja kraj s krajem.

“Ovoga ramazana situacija je teška. Moram dobro razmisliti šta kuhati jer sada si mogu priuštiti tek polovinu onoga što sam nekada mogla kupovati. Nekad sam kupovala četiri pilića, a sada mogu kupiti samo dva. Neka nam je Bog na pomoći. Bojim se da se situacija ne pogorša”, kazala je Umm Hazem Akila, stanovnica Gaze.

Ekonomski pad širom Palestine

“Prema podacima Ujedinjenih naroda, gotovo polovina Palestinaca koji žive u Pojasu Gaze nema dovoljno hrane. Postoji mnogo razloga za to, uključujući široko rasprostranjenu nezaposlenost, slabu ekonomiju, te izraelsku i egipatsku blokadu palestinske teritorije”, javlja novinar Imtiaz Tyab.

Nakon što je 2006. Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom, Izrael je počeo blokadu s kopna, mora i iz zraka. U posljednjih nekoliko godina, pogoršanje veza sa susjednim Egiptom dovelo je do dugoročnog zatvaranja južnog graničnog prijelaza u Rafahu. Kombinacija ovih pritisaka izazvala je nagli ekonomski pad širom palestinskih teritorija. Stotine hiljada porodica oslanjaju se na pomoć humanitarnih organizacija u hrani.

Međutim, neke lokalne dobrotvorne organizacije također pokušavaju pomoći. Tokom cijelog ramazana volonteri dijele besplatne obroke za siromašne.

“Siromaštvo u Gazi nikada nije bilo veće. Mnoge porodice nemaju prihoda. Čak smo vidjeli neke kako hranu traže u smeću. Za nas, Palestince, ovo je vrlo bolno, pa smo zbog toga otvorili ovu kuhinju”, rekao je Bassam Al-Battah, humanitarni koordinator.

Iako će ovi napori osigurati obroke hiljadama porodica u vrijeme dugih dana posta, mnogi i dalje ne mogu doći do dovoljno hrane.

Izvor: Al Jazeera