Oglasi

Brojne smetnje za članstvo Turske u EU

Turski premijer smatra da Njemačka i Francuska nisu dale potrebnu podršku za članstvo Turske u Evropskoj uniji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel se nalazi u dvodnevnoj posjeti Turskoj. U Ankari se sastala s turskim predsjednikom Abdullahom Gulom, nakon čega će prisustvovati sjednici tursko-njemačkog ekonomskog foruma.

Planirani su razgovori s premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom i drugim visokim zvaničnicima o pokretanju pregovora ka priključenju Evropskoj uniji (EU).

Turski pristupni put je trenutno blokiran u 13 poglavlja. Prema ispitivanju pojedinih njemačkih medija, gotovo dvije trećine Nijemaca se protive ulasku ove zemlje u Uniju.

Put Turske ka pristupanju EU počeo je 1963. godine, kada je postala pridruženi član Evropske ekonomske zajednice (EEZ).

Godine 1970. potpisan je međusobni sporazum kojim je predviđeno konačno punopravno članstvo u Uniji. Turska se službeno prijavila za članstvo 1987, ali je tek 1999. godine priznata kao zemlja kandidat.

Od 1996. godine na snazi je sporazum o carinskoj uniji između EU-a i Turske.

Pregovori o pridruživanju su stagnirali, a nakon što su ponovo pokrenuti 2005. godine, Turska je zatvorila samo jedno od 35 poglavlja. Od tada nisu napravljeni značajniji pomaci.

Pored ekonomskih i političkih problema te pitanja manjina i Kipra, na tom putu nerijetko su se suočavali s tvrdim stavovima, prije svega Njemačke i Francuske.

Nakon decenija pregovora, želja Turske ostaje priključenje EU, mada se stalno postavljaju nova pravila kako bi se ono prolongiralo.

Premijer Erdogan je kazao: "Nismo otvorili niti jedno poglavlje u posljednje dvije i po godine. Njemačka i Francuska dijele isti stav o ovom pitanju. Nažalost, ove dvije moćne članice EU-a nisu nam dale potrebnu podršku u tom periodu".

Pomoć Njemačke

Njemačka je spremna pomoći da se pregovori pokrenu sa mrtve tačke.

''Skeptična sam u vezi s naporima Turske na putu priključenja EU, međutim, i pored toga podržavam početak pregovora u jednom novom političkom procesu otvaranja novog poglavlja s Ankarom u smislu pokretanja ovog procesa'', ocijenila je Merkel.

Jedno od aktuelnih pitanja u odnosima ovih zemalja je i zakon o dvojnom državljanstvu.

Upravo se kancelarkini konzervativci protive uvođenju olakšica koje bi omogućile da blizu tri miliona turskih državljana koji žive u ovoj zemlji dobiju drugi pasoš. Mnogi od njih su tu već treća generacija.

Prodavačica Ayvaz Harra je rekla: "Mislim da bismo trebali imati dvojno državljanstvo u Njemačkoj. Moja porodica ima nekretnine u Turskoj koje bih trebala naslijediti. Trenutno to nije moguće. Živim u Njemačkoj i njen sam građanin. Želim zadržati njemačko državljanstvo, što je, također, dobro i za moju djecu, ali bih voljela da imam i tursko državljanstvo."

Pored ekonomskih, bitni su i drugi razlozi turskog priključenja Uniji.

"Tursko priključenje EU je važno kako bi pokazali da kršćani i muslimani mogu živjeti u harmoniji", stav je prodavača zavjesa Ahmeta Matyara.

Udaljavanje Ankare

Konstantno odugovlačenje pristupnih pregovora moglo bi udaljiti Ankaru od Evrope, što pojedine njemačke političare tjera na preispitivanje stavova. Neki od njih, čak i iz vladajućih konzervativnih redova, smatraju da je njemačka politika privilegiranog članstva bez punog pristupanja prevaziđena i da je došlo vrijeme za pregovore o prijemu koji se vode od 2005. godine.

Predsjednik turske zajednice u Njemačkoj Kenan Kolat je kazao: "Očekujemo jasne poruke iz Njemačke. Merkel bi trebala govoriti o temi ulaska Turske u EU. To je ono što Turska i njemački Turci očekuju. Također, očekujemo objavu tačnog datuma. Naravno da Turska mora uraditi domaću zadaću i još dosta toga do tada. Turska treba više ustavne demokratije i reformu pravnog sistema. Moramo napraviti puno promjena."

Posljednji istupi Merkel su neophodni za vraćanje izgubljenog  povjerenja-smatraju analitičari.

"Vjerujem da će biti pozitivnih poruka, možda čak i obećanja u vezi s turskim članstvom. One su veoma bitne iz turske perspektive s ciljem vraćanja pregovorima, za što trebaju jasne poruke dobrodošlice, važnih članica Unije poput Njemačke i Francuske", ocijenio je analitičar tursko-njemačkih odnosa Ayhan Kaya.

Doktor političkih nauka Peter Widmann je iznio svoj stav: "Postoje indikacije da se konzervativci distanciraju od koncepta privilegiranih partnerstva, pokušavajući se više približiti turskoj viziji. Možda to nije puno članstvo, ali jeste nešto više od ideje privilegiziranog".

Otopljenju odnosa doprinosi i podatak da je, s blizu 30 milijardi eura godišnje, Turska je jedan od najvećih trgovinskih partnera Njemačke izvan EU-a.

Izvor: Al Jazeera