Brojne žrtve u žestokom zemljotresu u Aziji

U zemljotresu je povrijeđeno najmanje 100 osoba (AP)

U zemljotresu magnitude 7,5 stepeni po Richteru, koji je pogodio sjever Afganistana, i čiji potresi su se osjetili i u Pakistanu i Indiji, poginulo je više od 330 ljudi, dok ih je više od 1.200 povrijeđeno.

Američki Geološki institut je naveo da je epicentar zemljotresa bio u blizini Jarma, na sjeveroistoku zemlje, 250 kilometara od Kabula i na dubini od 213.5 kilometara. 

Ukupan broj mrtvih se popeo na 335, od kojih je najmanje 253 poginulo u Pakistanu, a najmanje 82 u Afganistanu, podatak je zvaničnika dvije zemlje. 

Najmanje 12 učenica je poginulo u školi za djevojke u afganistanskoj provinciji Takhar, kazali su izvori Al Jazeeri, dodavši da se očekuje da poraste broj mrtvih.

Hikmat Fasi, stanovnik provincije Parwan na sjeveru Afganistana, kazao je da je potres izazvao veliku štetu u tom dijelu zemlje.

“Mi smo na sigurnom, ali sam vidio da su se mnoge zgrade srušile”, rekao je Hikmat Fasi. “Zemljotres je izazvao veliku štetu u našem području. Svi se sada molimo”.

Prema uredu za odnose sa javnošću, sve vojne bolnice i helikopteri su u stanju pripravnosti.

Jaki potresi su se također osjetili u New Delhiju i Islamabadu, kazali su stanovnici, a vlasti u Indiji i Pakistanu su izdali upozorenja na jake povratne potrese.

Najmanje četiri osobe su poginule u pakistanskoj Swat regiji te u distriktu Charsadda u Khyber Pakhtunkhwaju, među kojima su i dvije žene, kazali su izvori za Al Jazeeru. 

U prijestolnici Pakistana, zidovi su se ljuljali naprijed-nazad, zbog čega su ljudi u panici istrčali iz zgrada citirajući ajete iz Kur'ana.

Novinar Al Jazeere Kamal Hyder je u javljanju iz Islamabada kazao da se potres osjetio u cijeloj prijestolnici Pakistana, što je natjeralo stanovnike da napuste svoje domove.

Veliki potresi

“Ovdje u Islamabadu smo bili prisiljeni da napustimo našu zgradu, a potresi su se također osjetili u Peshawaru, ali i dalje, u Indiji i Afganistanu”.

“Potresi su trajali 30 do 40 sekundi, što je uznemirujuće”, javio je novinar Al Jazeere.

Shaukat Iqbal, stanovnik distrikta Charsadda u Khyber-Pakhtunkhwau je rekao da se činilo da se zemljotres “pojačava kako je vrijeme odmicalo”.

“Mogao sam vidjeti kuće i zgrade kako se tresu. Svi smo prestravljeni i ja ne mogu da kontaktiram moju porodicu koja živi u distriktu Malakand. Sve telefonske linije su prekinute”.

Waqas Habibi Rana, stanovnik Lahore, rekao je da su mnogi građani pobjegli iz svojih domova i ureda kada je zemljotres potresao grad.

“Čim smo osjetili prvi potres, izašli smo iz naših kuća. Potresi su stali na nekoliko sekundi, a onda su se nastavili”; rekao je Waqas.

“Treći potres je bio zaista snažan. To je uvjerljivo najjači zemljotres koji sam ikada osjetio u Pakistanu. Svi su preplašeni i mole se. Pokrenuo je klizište u Baltistanu [planinskom dijelu Pakistana]”, rekao je Waqas.

Izvor: Al Jazeera i agencije