Brojni imigranti žele glasati protiv Trumpa

Antiimigracijska retorika Donalda Trumpa natjerala je neke imigrante da požure sa zahtjevima za dobivanje američkog državljanstva kako bi mogli izaći na predstojeće izbore.

Zbog toga, svakoga tjedna diljem Sjedinjenih Američkih Država tisuće imigranata polože zakletvu državi.

Henry Sanchez je došao iz El Salvadora, tražeći ekonomski boljitak.

“Amerika mi je pružila šansu za demokraciju, što često nemamo kod kuće”, kaže Sanchez.

Latinoamerikanci, koji čine polovicu legalnih stanovnika koji imaju pravo na državljanstvo, pokazuju interes za svoje biračko pravo.

“Zbog toga što vjerujem u demokratski sustav i jer sam državljanin, želim i hoću da glasam”, kaže Joaqin Torres, imigrant iz Dominikanske Republike.

Tores je među onima koji su tražili državljanstvo čim su mogli, šest godina po svom dolasku.

“Drugim imigrantima treba više vremena da traže državljanstvo, nekad i godinama nakon svog dolaska. Ovogodišnji izbori požuruju mnoge od njih”, javio je Al Jazeerin reporter Tom Ackerman.

Alarm je uključen

To je uglavnom radi toga što su izjave vodećeg republikanskog kandidata Donalda Trumpa o Meksikancima i drugim manjinama upalile alarm.

“Poručujem Donaldu Trumpu da moja djeca služe u vojsci i da on može mirno spavati jer mu ona čuvaju leđa”, poručuje Martha Stocker.

Aktivističke skupine i mediji na španjolskom jeziku organizirali su građanske radionice koje financiraju donatori, korporacije, a neizravno i američka vlada.

Najveći napori se ulažu u takozvanim swing državama, gdje velika populacija latinoameričkih glasača može odlučiti ishod izbora.

“Radimo na ključnim mjestima gdje glasovi novih birača mogu napraviti razliku. Vidjet ćemo pojačanu aktivnost u Nevadi, Floridi, Koloradu”, najavljuje Nicole Melaku iz Koalicije za imigrantska prava Kolorada.

Latinoamerički glasači tradicionalno imaju nisku stopu izlaska na izbore, ali uz pomoć novoregistriranih, njihov bi broj mogao biti dramatično povećan ove godine.

Izvor: Al Jazeera