Brojni otkazi u Tuzlanskom kantonu: Živinice ostale bez doktora

Ljekari su otkaze potpisali s otkaznim rokom od 14 dana (EPA)

Ljekari u Tuzlanskom kantonu u utorak su počeli potpisivati otkaze ugovora o radu u javnim zdravstvenim ustanovama.

Dom zdravlja u Živinicama danas je ostao skoro bez ijednog doktora, javlja Anadolija.

Više od 90 posto ljekara otkaze je potpisalo u domovima zdravlja i u Srebreniku, a više od 50 posto njih u Gradačcu i Lukavcu, javljaju bh. mediji.

‘Isto mogu zaraditi na benziskoj pumpi’

“Danas je ovdje prisutno između 50 i 60 doktora. Imamo određeni broj doktora koji su, sticajem okolnosti, ili na bolovanju, ili su na odmoru, a neki od njih su slikali i poslali preporučeno potpisane otkaze. Neki su to jučer uradili, tako da očekujemo blizu, moram biti realan, 95 posto potpisanih otkaza”, izjavio je tokom potpisivanja otkaza Mirsad Šljivić, predsjednik Štrajkačkog odbora u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Živinice.

Šljivić je podsjetio da su se ljekari odlučili na krajnji potez davanja otkaza nakon što višemjesečni pregovori s Vladom Tuzlanskog kantona nisu rezultirali pozitivnim ishodom u smislu priznavanja reprezentativnosti Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK-a, kao ni potpisivanja kolektivnog ugovora s ovim sindikatom, koji broji više od 1.000 doktora.

Zaim Mušanović navodi da su mu osjećanja u vezi s činom potpisivanja otkaza podijeljena.

S jedne strane, kaže on, osjeća se ponosno, jer su ljekari jedinstveni i brane svoje dostojanstvo, dok je, s druge strane, tužan što su dovedeni u situaciju koja vodi ka destrukciji javnog zdravstva.

“Ja sam svojim kolegama šaljivo rekao da odoh na benzinsku pumpu prati stakla, jer od toga koliko mogu zaraditi, sigurno mogu pokriti plaću koju trenutno Vlada nudi. Da ne bude zabune, nismo mi ovdje potpisali ovo zbog plata, nego što nas Vlada ne priznaje kao samostalnog pregovarača i što nam nisu dali reprezentativnost”, rekao je Mušanović.

Ljekari u Domu zdravlja Živinice kažu da nemaju problema s drugim uposlenicima koji nisu doktori medicine ili stomatologije.

Naprotiv, ističu da svi djeluju kao jedna velika porodica, ali stava su da se ljekari moraju pitati i biti ravnopravni u pregovorima kada je riječ o njihovoj profesiji.

Otkazni rok od 14 dana

“Mi smo željeli da im kažemo da moramo sami sebe da predstavljamo, jer u tom slučaju, ja znam šta meni nedostaje. Ne može osoba koja nije stručna predstaviti nekoga ko je na nekoj poziciji. Ne želim da idem, ja volim svoju državu i želim da pomognem ovoj državi, svojoj Bosni i Hercegovini”, izjavila je Adela Šabić, što su njene kolege propratile gromoglasnim aplauzom.

Ljekari su otkaze potpisali s otkaznim rokom od 14 dana.

U naredne dvije sedmice trebalo bi se znati da li će Vlada TK-a povući potez zbog kojih će se doktori koji su potpisali otkaze vratiti na posao, ili više od 470.000 stanovnika Tuzlanskog kantona neće imati ko liječiti.

Izvor: Agencije