Brooks: Pjongang će izgraditi rakete s dometom do SAD-a

Američki vojni dužnosnik je odgovarao na pitanja o sposobnosti Sjeverne Koreje da izradi interkontinentalne rakete (Reuters)

Sjeverna Koreja će moći izraditi interkontinentalne balističke rakete ukoliko je druge zemlje ne spriječe, rekao je američki general imenovan na čelo američkih snaga u Južnoj Koreji Vincent Brooks.

“Jasno se vidi šta su učinili, sisteme koje imaju i neke eksperimente. S vremenom vidjet ćemo da su stekli te sposobnosti ukoliko ih ne spriječimo”, rekao je general Vincent Brooks pred Odborom za oružane snage američkog Senata.

Vojni dužnosnik je odgovarao na pitanja o sposobnosti Sjeverne Koreje da izradi interkontinentalne rakete, s dosegom do Sjedinjenih Američkih Država.

Lansiranje raketa iz podmornica

Senator John McCain koji predsjedava odborom, je pitao generala Brooksa što misli o nezrelosti i nepredvidivosti čelnika Pjongjanga.

“Jako sam zabrinut smjerom kojim ide, sigurno je da ga još nisu odvratili od njega. Ako Kongres potvrdi moje imenovanje, namjeravam biti blizak partner Južne Koreje da budem siguran na šta su spremni “, odgovorio je Brooks.

General Brooks je rekao da ga također zabrinjavaju sjevernokorejski kapaciteti izgradnje balističkih raketa koje se mogu lansirati iz podmornica.

“Iako još nisu uspjeli, to je kao da gledate nekoga ko vozi bicikl i pada, ali na kraju može postati prvak u vožnji bicikla na terenu”, rekao je.

Američka vojska je zadržala brojne jedinice u Južnoj Koreji nakon završetka Korejskog rata 1953. a trenutno se tamo nalazi 28.500 američkih vojnika. Vojske dvije zemlje su jako povezane i redovno izvode zajedničke vježbe.

Washington i Seul trenutno razmatraju moguće postavljanje u Južnoj Koreji američkog protivraketnog sistema THAAD. 

Pentagon tvrdi da posjeduje rakete za zaštitu od Sjeverne Koreje, ali dužnosnike sve više brine napredak Pjongjanga u nuklearnim i balističkim programima.

Južna Koreja, Japan i Sjedinjene Države su u utorak upozorile Sjevernu Koreju da riskira postroženje sankcija i jaču izolaciju ukoliko izvede petu nuklearnu probu ili neku drugu provokaciju.

Izvor: Agencije