Brutalni napadi na muslimane u Londonu

Povodom izvještaja o povećanju broja napada na muslimane u Londonu, britanski mediji su objavili video napada na tinejdžerku Tasneem Kabir, koja je nosila hidžab.

Šesnaestogodišnja Tasneem je pretrpjela ozljede lica, te joj je polomljeno nekoliko zuba, kada ju je s leđa udario Michael Ayoade (34).

Ona je bila na putu prema školi, a od udarca se onesvijestila. Daily Mail je objavio ovu vijest povodom rastuće islamofobije u Velikoj Britaniji.

Ayoade, je porijeklom iz Nigerije, osuđen je na četiri godine zatvora.


Izvor: Twitter / k55557

Londonska policija je saopćila da je nasilje iz mržnje prema muslimanima od jula prošle do jula ove godine u Londonu povećano za 70 posto.

Prepoznatljiva meta

U saopćenju policije se navodi da je na teritoriji Londona u spomenutom periodu od 12 mjeseci zabilježeno 816 napada na muslimane, što je za 70 posto više u odnosu na broj takvih napada u prethodnih 12 mjeseci.

Ističući da su žene muslimanke bile česte mete napada, iz policije navode da se radi o fizičkim i verbalnim napadima na ulicama, kao i o napadima putem interneta.


Metropolitan Police objavila mapu napada na muslimane [Met-police.uk]

Provladina organizacija Tell Mama, koja se bavi praćenjem napada na muslimansku populaciju u Velikoj Britaniji, također je saopćila da su žene bile žrtve napada u 60 posto slučajeva.

Iz ove organizacije navode da su žene muslimanke češća meta napada, jer se zbog marama lakše prepoznaju da su muslimanke.

Izvor: Al Jazeera