Brutalnost policije u Srebrenici

Pojedini bošnjački povratnici u Srebrenicu žale se da su ih policajci fizički i verbalno maltretirali. S nekim od njih razgovarao je Al Jazeerin reporter Harun Karčić.

Nermis Lemeš je prije desetak dana šetao svog psa gradom kada ga je zaustavio policajac – jer, kaže, njegov pas nije imao brnjicu.

A Nermis nije imao lične dokumente. Nije se ni htio identificirati, pa je završio u policijskoj stanici gdje je, tvrdi, pretučen.

”Sjeo sam na stolicu u jednu sobu. Počeo se na mene derati. Pitao me za ime i prezime. Nisam mu htio reći. Udario me glavom u čelo, ali mu opet nisam htio reći ime i prezime“, kaže Nermis Lemeš, povratnik u Srebrenicu.

Obećana istraga

Nermis je zatražio medicinsku pomoć u Domu zdravlja, gdje su utvrđene lakše tjelesne povrede na glavi i nozi.

Lemeš vjeruje da je to bilo na nacionalnoj osnovi.

U Policijskoj stanici Srebrenica kažu kako će pokrenuti istragu za optužbe o prekomjernoj upotrebi sile. Ali negiraju da privođenje mladića ima elemenata nacionalne netrpeljivosti.

”Mi smo odmah, po zaprimljenoj prijavi, obavijestili okružnog tužioca u Bijeljini. Dežurni policajci su odmah izašli na teren i obavili razgovor sa tim licem koje je bilo na tretmanu, kao i sa ljekarom“, kaže Tihomir Jovanović, zamjenik načelnika Policijske stanice Srebrenica.

Nermis nas je upoznao sa prijateljem Ramom, koji također kaže da ga je policija pretukla. Ali za razliku od Nermisa, Ramo kaže da su ga pretukli policajci bošnjačke nacionalnosti.

”Pa udarali su me nogama, rukama, palicama… Nefa je skak'o sa stola na mene. Ja sam mu rekao: ‘Daj, ljudi, dobio sam batine u logoru’,’ a on je odgovorio ‘boli me briga što si bio u logoru, sad ćeš vidjeti šta je logor'“, priča Ramo.

Odbačene optužbe

Nekoliko osoba u Srebrenici također nam se požalilo na policijsko maltretiranje, ali ne pred kamerom.

Policija optužbe odbacuje i kaže da radi prema zakonu.

”Rad ove policijske stanice se zasniva na primjeni zakona i ovlaštenja. Određena grupa momaka želi samo okaljati ugled ove stanice, koja ima zaslužen rejting u MUP-u koji je dokazala u prethodnim godinama”, kaže Tihomir Jovanović.

Vijeće Evrope navelo je u svom ovogodišnjem izvještaju da su česte pritužbe na policijsko maltretiranje u bh. entitetu Republika Srpska.

Navodno zlostavljanje se uglavnom odnosilo na šamaranje, udarce nogama i rukama po raznim dijelovima tijela, kao i udarce tvrdim predmetima.

Nermis i Ramo su se žalili lokalnim vlastima i međunarodnim organizacijama.

Do sad nije bilo nikakvog odgovora.

Izvor: Al Jazeera