Bučkovski: Zakon o amnestiji će koštati Zaeva

Među optuženima, koji su obuhvaćeni zakonom o amnestiji, je i nekoliko poslanika najuticajnije opzicione VMRO-DPMNE (EPA)

Nekadašnji makedonski premijer, Vlado Bučkovski izjavio je da će njegov aktuelni kolega Zoran Zaev platiti visoku cenu zbog izmenjenog Zakona o amnestiji, ali da očito nema drugog izbora.

Izmenjenim Zakonom o amnestiji omogućeno je da 15 učesnika nereda u Sobranju 27. aprila 2017, kada je Albanac Talat Xhaferi izabran za predsednika parlamenta, budu oslobođeni optužnice.

Među optuženima je i nekoliko poslanika najuticajnije opzicione VMRO-DPMNE.

Gostujući na Kanalu 5 makedonske TV, Bučkovski je rekao da je u ovom trenutku za Zaeva važnije da promeni Ustav.

Vanredna situacija traži akcije u kojima se prave greške

“Kao političar koji gradi dobar imidž države u inostranstvu, on je svestan da će platiti političku cenu, ali to je jedini način na koji može da osigura tri poslanika koji će u Sobranju glasati za promenu Ustava”, kaže Bučkovski.

Makedonija mora da izmeni Ustav u skladu s Prespanskim sporazumom s Grčkom o promeni imena u Republika Severna Makedonija.

Bučkovski smatra da ova odluka najbolje govori o principima vladavine prava u Makedoniji.

On veruje da će u nekom narednom periodu ovaj zakon o amnestiji zahtevati detaljniju analizu i mnogo rasprava pravnih stručnjaka, ali, kako kaže, ova vanredna situacija zahteva akcije u kojima se prave i greške, preneo je portalalb.mk.

Izvor: Agencije