Budimir oslobođen optužbi za nedozvoljeno držanje oružja

SIPA u Budimirovom kabinetu pronašla pištolj (Anadolija)

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je nekadašnjem predsjedniku bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Živku Budimiru izrečena prvostepena presuda kojom je optužba za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja protiv njega odbačena, javljaju bh. mediji.

Obrazloženje Suda je da ovo što mu se stavlja na teret nema obilježje krivičnog djela, jer je posjedovao dozvolu za držanje oružja.

Budimir je u julu 2014. godine proglašen krivim zbog nedozvoljenog držanja oružja i osuđen na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora, koja neće biti izvršena ako u toku godine od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo, prenosi Srna.

Na ovakvu presudu žalili su se i Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, koje je vodilo postupak, i Budimirova odbrana.

Ponovno suđenje

Kantonalni sud u Sarajevu je u oktobru 2014. godine djelomično uvažio žalbu odbrane, ukinuvši prvostepenu presudu i vrativši predmet na ponovno suđenje.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) su 26. aprila prilikom pretresa kancelarije koju Budimir koristi, a koja se nalazi u zgradi Predsjedništva BiH, pronašli pištolj “češka zbrojovka” sa jednim metkom u cijevi i šest u šaržeru, za koji nije imao odobrenje.

Budimir je tada uhapšen zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj, ali je nakon mjesec pušten iz pritvora.

Tokom suđenja je tvrdio da je pištolj dobio na poklon od Ministarstva odbrane 1996. godine.

Optužnica protiv Budimira je podignuta početkom juna 2013. godine, a suđenje je počelo u septembru iste godine.

Izvor: Agencije