Budimpešta će provjeriti prijetnje napadom

Mađarska Vlada nije dobila nikakvu službenu informaciju koja se odnosi na prijetnje (EPA)

Mađarska Vlada će od Sjedinjenih Američkih Država zatražiti informacije o upozorenju Centralne obavještajne agencije u kojem se Budimpešta navodno spominje kao potencijalni “teroristički cilj”, izjavio je u ponedjeljak savjetnik premijera za nacionalnu sigurnost Gyorgy Bakondi.

On je reagirao na informaciju objavljenu u poljskom listu Rzeczpospolita, po kojoj je CIA upozorila poljske nacionalne sigurnosne službe o mogućim prijetnjama Varšavi, Budimpešti i Berlinu.

List se poziva na neslužbene medijske izvještaje po kojima je polovinom marta CIA poslala upozorenje o mogućim paralelnim prijetnjama koje su se trebale ostvariti za vrijeme “masovnih događaja” u spomenutim gradovima.

Prijetnje shvatiti ozbiljno

Bakondi je rekao da mađarska Vlada nije dobila nikakvu službenu informaciju koja se odnosi na prijetnje te da je za njih saznala iz poljskog lista.

Istakao je da Vlada informacije o potencijalnim prijetnjama shvata ozbiljno te da čini sve što je moguće kako bi zaštitila svoje sugrađane.

Na pitanje misli li Mađarska povećati nivo sigurnosti u zemlji, Bakondi je odgovorio da je to preuranjeno, no dodao je da Vlada uvijek provjeri sve informacije prije donošenja odluke.

Izvor: Agencije