Budućnost automobila na Nissanov način

Zamislite automobil koji sam skreće, vozi u rikverc i parkira se. To je budućnost koju su proizvođači automobila poput Nissana upakovali u novi prototip automobila.

No, veliko pitanje je da li će se vozači odreći užitka vožnje zbog sigurnosti i udobnosti.

Nissanov električni automobil opremljen je autonomnim hitnim sistemom. To omogućava vozilu da uoči i zaobiđe prepreke na putu, te da se samostalno parkira.

Iz Nissana se nadaju da će ovim sistemom broj nesreća biti umanjen za 50 posto do 2020. godine.

“Autonomni hitni sistem se aktivira u zadnjem trenutku. U mnogim slučajevima postoje samo dvije opcije – skrenuti ili zakočiti”, kazao je Tetsuya Iljima iz odjela za električna vozila Nissana.

Pomoću senzora koji se nalaze na svim stranama, automobil je se može samostalno parkirati, isključujući tako mogućnost vozačeve pogrešne procjene.

Također, ovo električno vozilo automatski detektira svoju stanicu za napajanje. Za punjenje baterija, ne koriste se ni jedan kabl.

Automatski parkiranje i bežično punjenje nisu novina, ali kombinacija tih tehnologija jeste.

Jednostavna tehnologija

Pomoćnik menadžera Nissanovog odjela za razvoj elektroničkog inženjeringa Hajime Kasai je rekao: “Najbitniji element jeste da je tehnologija jednostavna za korištenje. Naprimjer, parkiranje automobila zna biti veoma zahtjevno, ako tome dodamo i bežični sistem napajanja, tad poteškoće postaju još veće. Naš zadatak je da to pojednostavimo.”

Nove tehnologije ne ugrađuju se samo u relativno spore električne automobile. Nissan sada razvija tehnologiju koja vezu između vozača i mašine diže na novi nivo.

U testnoj vožnji predstavljena je tehnologija koja spaja volan s točkovima električnim signalom, čime se ukida mehanička veza koja se sad koristi.

Rezultat toga je da se udari izazvani neravninama na cesti koji registriraju točkovi ne prenose na volan, što povećava udobnost vožnje.

Vodeći stručnjak Nissanovog razvojnog odjela za kontrolu vožnje Genpei Naito je izjavio: “Naš cilj je da napravimo vozilo koje će biti kao dio vozačevog tijela. Kako bi to postigli, potrebno je da se kontroliraju informacije koje se kao sila kanaliziraju od točkova, preko volana, do vozača.”

Najbrži čovjek na planeti Usain Bolt testirao je najbrži Nissanov model GT-R, koji nema tehnoloških pomagala. Uzbuđenje i osmijeh na licu bili su očigledni.

Reakcija koju će ugodna vožnja oslonjena na tehnologiju rijetko izazvati kod vozača.

Izvor: Al Jazeera