Budućnost elektronskih cigareta

Vodeći predstavnici industrije elektronskih cigareta okupili su se na sajmu Vapexpo u Parizu. Iako ovo tržište još raste, nove regulacije Evropske unije prijete da uspore njihov razvoj. Osim ekonomskih, stručnjaci upozoravaju da bi ovakav rasplet događaja mogao da ima i ozbiljne zdravstvene posljedice.

Kako je rasla popularnost elektronskih cigareta u Evropi i SAD-u, tako su i debate o njihovoj sigurnosti postajale češće.

Dok jedni smatraju da ovakve cigarete pomažu prilikom odvikavanja od konvencionalnih, drugi vjeruju da su one samo još jedan mamac kako bi nepušači razvili nikotinsku ovisnost. Većina aktivista koji se protive duhanskoj industriji smatra kako tržište elektronskih cigareta treba biti regulisano, ali ni blizu strogo koliko i tržište duhana.

“Mnogo je optužbi i pretpostavki, i to je veoma teška tema za ozbiljan dijalog. Međutim, danas imamo dovoljno znanja da sa sigurnošću možemo tvrditi kako je isparavanje iz elektronskih cigareta, daleko sigurnije od dima klasičnih cigareta”, kazala je Lorien Jollye, iz humanitarne organizacije “Nova nikotinska alijansa”.

Tačnije 95 posto sigurnije, sudeći prema istraživanju Britanskog kraljevskog koledža za medicinu. I umjesto da koriste ovakve podatke kako bi smanjili konzumaciju duhanskih cigareta, Clive Bates tvrdi kako čelnici u zdravstvu nalažu strožije regulative za tržište e-cigareta.

Nove regulative

“Regulatori bi trebali uvesti osnovne standarde kojim će se pobrinuti da e-cigarete budu sigurne, koliko je god to moguće. Ali uvođenje novih restrikcija i posebnih uvjeta, ovaj proizvod samo čini manje atraktivnim kao alternativu klasičnim cigaretama. Svjesno ili ne, ali ovakvim ponašanjem regulatori samo štite duhanske proizvođače i trgovce”, rekao je Clive Bates, tržišni ekspert.

Prve elektronske cigarete pojavile su se prije deset godina, obećavajući sigurniji unos nikotina. Naprava zagrijava nikotin koji se nalazi u ulju, stvarajući time paru, koju pušači udišu zadržavajući tako tradicionalni ritual.

“Para je manje opasna alternativa konzumacije nikotina. Nikotin sam po sebi nije odgovoran za bolesti koje se povezuju s pušenjem. Ljudi obolijevaju od dima i čestica koje on sadrži. Ako osušite list zelene salate i na njega stavite filter cigarete, bit će štetan kao i duhan”, rekao je Jacques Le Houezec, specijalista za odvikavanje od pušenja.

Međutim, s već usvojenim regulativama koje stupaju na snagu početkom 2017. godine, industriji elektronskih cigareta ne ostaje mnogo opcija osim da se prilagodi.

Izvor: Al Jazeera