Budućnost u svjetlu novih sijalica

Prošle su 133 godine otkako je Thomas Edison izumio sijalicu koja je uz manje izmjene obasjavala čovječanstvo do danas.

No, u želji da ograniče potrošnju električne energije, sve više zemalja svijeta obustavljaju prodaju klasičnih sijalica.

Od prošlog vikenda njihova proizvodnja u Evropskoj uniji je zabranjena.

Kako izvještava novinar Al Jazeere Emir Nuhanović,  današnji izumi možda nisu toliko revolucionarni koliko Edisonova sijalica, ali sasvim sigurno donose mnoge olakšice.

LED i OLED tehnologija

Najnoviji trend u rasvjeti je tehnologija svjetleće diode, odnosno LED i organske svjetleće diode. OLED.

Taj trend je prepoznala srbijanska arhitektica Irena Kilibarda. Prilikom crtanja primijetila je kako joj nedostaje lampa koja će ravnomjerno osvjetljavati cijeli sto i stoga, iako je arhitektica, odlučila je sama dizajnirati lampu koristeći OLED tehnologiju.

Ona je otišla korak dalje i, koristeći tanke OLED panele, dizajnirala i luster.

Ubrzo su stigla međunarodna priznanja, a sa njima i internacionalne korporacije koje su se ponudile da otkupe njene patente. Kilibarda, međutim, ima veće ambicije. 

“Mislim da je bolja varijanta da ja napravim svoju proizvodnju… nego ako bi došla neka velika kompanija da otkupi dizajn”, kaže Kilibarda.

Njemačka Hella jedna je u nizu onih kompanija koje žele djelić te LED budućnosti.

Poslije 125 godina postojanja, prihvatili su da savremeni svijet svijetli drugačijim bojama. Među prvima su prepoznali da dolazi vrijeme LED osvjetljenja, a 2005. godine sa bosanskohercegovačkim partnerom započeli su proizvodnju ulične rasvjete koja koristi LED tehnologiju.

LED rasvjeta

“Mi sada već imamo široku lapezu svojih proizvoda i iako će mnogi reći da smo veterani u ovom polju, kompanija Hella Bekto će i dalje vršti naučna istraživanja LED tehnologije”, kaže Nurija Vesnić, direktor Hella Bekto Industriesa.

Iako je cijena LED sijalice sada znatno skuplja od konvencionalne, njena cijena već ima značajan trend pada.

Konvencionalna sijalica najveći dio energije troši na toplotu, dok kod LED sijalice najveći dio energije potroši se na svjetlo.

Vijek trajanja LED sijalice je u prosjeku pet puta duži od konvencionalne, a LED emitira svijetlost toplote od 4.300 do 5.300 Kelvina, što je znatno hladnija svjetlost od konvencionalne koja emitira u prosjeku 2.800 Kelvina, tako da LED privlači daleko manje insekata, te je i njeno održavanje lakše.

Na pojedinim lokacijama u glavnom gradu Bosne i Hercegovine već se može primijetiti ulična rasvjeta LED tehnologije.

Izvor: Al Jazeera