Budućnost Zapadnog Balkana je u zajedništvu

Na Konferenciji u Berlinu poručeno da zemlje Zapadnog Balkana same odlučuju koliko će brzo ući u EU (Reuters)

Zastupnik Socijaldemokratske partije Njemačke i član Vanjskopolitičkog odbora njemačkog Bundestaga Josip Juratović ocijenio je u subotu da je budućnost regije Zapadnog Balkana samo u zajedništvu, a da je Srbija na dobrom putu.

On očekuje da će Njemačka, ali i cjelokupna Europska unija, pokrenuti novi trend da se ubrza integracija u EU, te je ocijenio da je Konferencija o Zapadnom Balkanu u Berlinu bila značajna samim tim što su predstavnici svih zemalja regije bili na jednom mjestu i imali mogućnost razmatrati šanse i budućnost ovog dijela Europe.

Prosperitet samo u zajedništvu

“Poruka je da se rješenje za ekonomski prosperitet i stabilnost u regiji mogu samo zajedno pronaći. Na svim projektima trebaju zajedno raditi zemlje regije. Tako regija kad je u pitanju infrastruktura mora biti jedna cjelina, u cilju većeg tržišta, bez kojeg neće biti investicija”, objasnio je Juratović za Tanjug.

Njemački zastupnik hrvatskog porijekla ukazao je na to da u Berlinu za Zapadni Balkan nije samo zainteresirana njemačka kancelarka Angela Merkel, već da veliki utjecaj ima i SPD, preko ministara Frank-Walter Steinmeiera i Sigmara Gabriela.

“Činjenica je, a ja na to ukazujem duže vrijeme, da je Zapadni Balkan dio Europe i da ne možemo dozvoliti da unutar kontinenta postoji jedna crna ili bilo kakva druga rupa, teritorij koji zaostaje u razvoju. Europa se sama po sebi različito razvija, a Zapadni Balkan, kad je u pitanju infrastruktura, zaostaje. Nemoguće je da mi u srcu Europe imamo prostor koji zaostaje i sporo se razvija od devedesetih. Zapadna Europa napreduje brzinom od 100 kilometara za sat, a Zapadni Balkan 50 ili 30 kilometara na sat”, ukazao je on, upozoravajući na to da se na taj način razmak u razvoju stalno povećava, što se ne smije dozvoliti.

Problem nezaposlenost mladih

Juratović je ukazao i na veliki problem nezaposlenosti mladih na Zapadnom Balkanu, ocjenjujući da je, ako se traži rješenje za mlade, to moguće samo kroz zajednički tržišni prostor.

On je rekao da je globalna situacija takva da ima mnogo kriznih područja i, ako se ne nudi socijalna sigurnost, Zapadnom Balkanu prijeti opasnost da ponovo dođe do eskalacija, što bi bio dodatni teret po mir i sigurnost u Europi.

Na pitanje koja je poruka Njemačke regiji istaknuo je da je “budućnost moguća samo zajedno”.

“Poruka bi trebala biti, prije svega, da se, ako se stvarno želi ući u EU, osim reformi, koje su nužne ne samo zbog Unije, već samih zemalja, mora raditi na infrastrukturi, na strateškim mogućnostima ekonomskog razvoja, analizi potencijala regije, umrežavanju u jedan veći ekonomski prostor”, objasnio je Juratović, uz opasku kako ne vjeruje da će bilo koji investitor ulagati u tržište zemlje veličine jednog europskog grada.

Izvor: Agencije