Budžet dobar za Njemačku, loš za Evropu

Evropska unija oštro je smanjila prognozu ekonomskog rasta, jer su članice poput Francuske, Italije i Njemačke zabilježile pad privredne aktivnosti.

Jasno je da se evropska ekonomija još bori s posljedicama krize, iako su iza nje tri godine bolnih reformi i obimnih programa pomoći vladama.

Novinar Al Jazeere Nick Spicer javio se iz berlinskog salona namještaja u kojem ekonomska kriza u Evropi naizgled nije primjetna.

“Kupci dolaze i troše kao i ranije – odgovorno, bez ulaženja u limit na kartici”, dodaje.

A vlasnik Albert Tuerklitz, kao i mnogi u Njemačkoj, želio bi da se i Vlada ponaša tako.

“Njemačka je imala uspješan period s visokim poreskim prihodima, ali nije došla do uravnoteženog budžeta. To je razočaravajuće. Trebali smo ostvariti suficit da bismo izmirili naše dugove”, ističe on.

No, Vlada je upravo predstavila rebalansirani budžet za narednu godinu. Dobar je za Njemačku, ali možda loš za Evropu, jer mnoge države, kao i Evropska centralna banka, žele od njemačke Vlade veću potrošnju. Naročito kada je riječ o državnoj infrastrukturi. To bi, također, moglo potaći rast širom Evrope.

Jasna poruka Angele Merkel

Ali, stručnjaci kažu da se to neće dogoditi dok se Njemačka ne nađe u istim problemima kao i druge evropske zemlje, poput veće nezaposlenosti.

“Eurozona se ne bi trebala previše nadati njemačkoj pomoći. Njemačka je i dalje preokupirana sama sobom, vlastitim ekonomskim rastom i ne očekujem da će u narednim godinama stimulirati evropsku ekonomiju”, stav je Marcela Fratzschera, predsjednika njemačkog Instituta za ekonomsko istraživanje.

Kao potvrdu toga, njemačka kancelarka Angela Merkel jasno je poručila da najveća evropska ekonomija neće posuđivati da bi investirala.

“Ekonomija, naročito eurozone, nije se razvila u skladu s našim očekivanjima. To je djelimično zbog unutrašnjih faktora, ali i zbog geopolitičkih razloga”, kazala je.

Al Jazeerin novinar Spicer kaže kako je izvještaj Evropske komisije za narednu godinu gori od očekivanog.

“Prošlog maja prognozirala je rast u eurozoni od 1,7 posto. Današnja prognoza je samo 1,1 posto. Pad njemačke ekonomije je značajan – od dva posto u maju na 1,1 posto, a to nije dovoljno za smanjenje stope nezaposlenosti, barem za sada”, kaže on.

Izvor: Al Jazeera