Budžet posvađao vladajuće i opoziciju u RS-u

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske završili su raspravu o stanju u budžetu tog bh. entiteta za prvih šest mjeseci ove godine. Prema podacima Vlade RS-a, prihodi u tom razdoblju su bili 600 miliona eura, a rashodi za nekoliko miliona eura manji. Opozicija tvrdi kako je jasno da Vlada nema novca, dok iz Vlade poručuju da je budžet stabilan.

Poslanici opozicije prvi su se javili da komentiraju stanje u budžetu RS-a. Smatraju da je iz podataka koje je Vlada navela u izvještaju o izvršenju budžeta jasno da je situacija daleko od pozitivne i stabilne. Poslanik opozicione Partije demokratskog progresa Slaviša Marković kaže da je to neodgovorno.

“Ovakvo vođenje finansija Vlade RS-a ne može pomoći ni čitav MMF [Međunarodni monetarni fond] kada bi bio u RS-u, da nam sva sredstva daju”, dodaje.

Kašnjenje isplata iz budžeta

Opozicija podsjeća da je ove godine bilo kašnjenja u isplatama iz budžeta – podsticaji poljoprivrednicima, stipendije, naknade za prevoz prosvjetnim radnicima, ali i druge budžetske obaveze su trpjele. Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija priznaje da je bilo problema početkom godine. Kaže da je trebalo nekoliko mjeseci da se budžet stabilizira, jer su preuzeli isplatu penzija, ali i nekih dugova Fonda penzijsko-onvalidskog osiguranja komercijalnim bankama.

“Sredstva su bila dovoljna za izvršenje ključnih funkcija svih institucija koje se finansiraju iz budžeta RS-a. Naša osnovna opredjeljenja za finansiranje su jasno definisana. U prvom redu prioriteta naših isplata su penzioneri, odnosno isplate penzija iz budžeta RS-a, koje od ove godine imamo u budžetu”, dodaje.

Nakon penzija, prioritet za isplatu su invalidnine, dodaci za veterane i druga socijalna davanja, podsjeća ministar. Za to vrijeme opozicija napominje kako se Vlada zaduživala da bi to isplatila te da je ukupan dug entiteta premašio 2,5 milijardi eura. Poslanik opozicione Srpske demokratske stranke Marinko Božović kritički sagledava ponašanje entitetske Vlade.

“Sada nam je apsolutno jasno zašto je s početka ove godine donesena ona odluka o zabrani isplaćivanja svih troškova koja nemaju saglasnost ministra finansija. Ja sam sa skupštinske govornice rekao da je ministar hrabar čovjek, i to ću ovaj put ponoviti, jer neko ko brani ovakav izvještaj Ministarstva finansija za prvih šest mjeseci na način kako to on brani mora da bude prilično hrabar ili lud”, jasan je Božović.

‘Zaduženja su pretjerana’

Tegeltija, s druge strane, ponašanje opozicije tumači rezultatima na nedavno održanim lokalnim izborima.

“Ovo je bio praktičan način i pokušaj da opozicija za svoje neuspjehe, koje je doživjela na lokalnim izborima, optuži izvršenje budžeta za prvih šest mjeseci”, dodaje.

U nastavku zasjedanja slijedi rasprava o entitetskom dugu. Opozicija ne odustaje od stava da su zaduživanja pretjerana, jer, ističu, iz entitetskog budžeta će biti isplaćeno 100 miliona eura samo za kamate. Vlada priznaje probleme, ali i uvjerava da nema mjesta zaključcima o nestabilnom budžetu.

Izvor: Al Jazeera