Oglasi

Bugari demonstriraju nakon ostavke Vlade

Demonstranti tvrde da ostavka nije dovoljna da se riješe problemi, traže izmjene Ustava.

Pad bugarske Vlade nije bio dovoljan da se zaustave demonstracije ispred zgrade Parlamenta u centru Sofije.

Stotine demonstranata skandiralo je da ostavka Vlade nije dovoljna, te da se na taj način neće riješiti problemi s kojima se zemlja suočava.

Neki od demonstranata položili su cvijeće na lokacije gdje su se sukobili s policijom. Demonstranti traže značajne izmjene u Ustavu, te novi sistem upravljanja državom.

Ranije u srijedu, Bugarski premijer Bojko Borisov predao je ostavku Narodnoj skupštini, a poslanici će o ostavci glasati u četvrtak.

Predsjednica Parlamenta Cecka Cačeva pročitala je saopćenje Narodne skupštine u kojem se navodi da je kabinet Borisova podnio ostavku.

"Obavljat ćemo svoje dužnosti do izbora nove vlade i učinit ćemo sve što je potrebno kako bi se osigurao kontinuitet", navodi se u saopćenju, prenosi portal Vesti.bg.

Ostavku nije uručio lično Borisov, kao što se očekivalo, navodi portal.

Predsjednik Bugarske Rosen Plevneliev će dati izjavu u 12 sati u četvrtak, najavljeno je u press službi predsjednika.

Zbog političke situacije u zemlji, predsjednik je otkazao sve ostale aktivnosti do kraja sedmice, uključujući i službenu posjetu Vijetnamu zakazana za kraj mjeseca.

Protesti zbog cijena struje

Borisov je ranije u srijedu kazao da njegova Vlada podnosi ostavku zbog protesta u zemlji zbog povećanja cijene električne energije i mjera štednje.

Nikolaj Krastev o ostavci bugarske vlade

"Mi imamo ponos i čast. Narod nas je doveo na vlast i mi joj danas tu vlast i vraćamo", rekao je Borisov u Skupštini, dodajući da neće učestvovati u radu prelazne vlade, javio je AP.

"Neću učestvovati u vladi pod kojom policija tuče narod", kazao je on.

Bugarska agencija BTA prenijela je izjavu Borisova u Skupštini da će u podne ponuditi ostavku Vlade, nakon njenog redovnog sastanka.

U protestima protiv poskupljenja struje u ponedjeljak navečer u Sofiji ozlijeđeno je najmanje 11 osoba, među kojima pet policajaca.

Demonstranti su u noći s utorka na srijedu u potpunosti uništili jedan policijski automobil, a šteta je pričinjena i na policijskom autobusu i još dva automobila.

Nasilnih protesta bilo je i prije dvije večeri, kada su demonstranti bacali kamenje na zgradu Parlamenta i lomili prozore, palili policijska vozila, automobile i kontejnere.

Tada je zbog huliganizma i vandalizma u policiju privedeno desetak osoba.

Nezadovoljstvo standardom

Demonstranti su tražili ostavku Vlade, optuživši je da nije uspela poboljšati njihov sve lošiji životni standard, po čemu su u samom začelju u Evropskoj uniji (EU).

Val protesta koji je u najsiromašnijoj zemlji EU-a počeo prije osam dana iz dana u dan okupljao je sve više nezadovoljnih građana, koji tvrde da računi za električnu energiju prevazilaze stvarne cijene utrošene struje za oko 120 procenata.

Prema pisanju bugarskog ekonomskog magazina Kapital, s minimalnom platom, koja u Bugarskoj iznosi oko 260 leva (oko 130 eura), moguće je kupiti 10 puta manje električne energije nego s minimalnom platom u Francuskoj.

Evropska komisija (EK) je prošlog mjeseca saopćila da je Bugarsku, Veliku Britaniju i Estoniju prijavila Evropskom sudu pravde u Strazburu jer te zemlje nisu u potpunosti usvojile pravila EU-a o liberalizaciji njihovih energetskih tržišta.

Istraživanja javnog mišljenja pokazuju da je podrška Vladi pala na 22 posto, a u istoj mjeri građani podržavaju i opozicionu Socijalističku partiju.

Izvori: Al Jazeera i agencije