Bugari demonstriraju nakon ostavke Vlade

Pad bugarske Vlade nije bio dovoljan da se zaustave demonstracije ispred zgrade Parlamenta u centru Sofije.

Stotine demonstranata skandiralo je da ostavka Vlade nije dovoljna, te da se na taj način neće riješiti problemi s kojima se zemlja suočava.

Neki od demonstranata položili su cvijeće na lokacije gdje su se sukobili s policijom. Demonstranti traže značajne izmjene u Ustavu, te novi sistem upravljanja državom.

Ranije u srijedu, Bugarski premijer Bojko Borisov predao je ostavku Narodnoj skupštini, a poslanici će o ostavci glasati u četvrtak.

Predsjednica Parlamenta Cecka Cačeva pročitala je saopćenje Narodne skupštine u kojem se navodi da je kabinet Borisova podnio ostavku.

“Obavljat ćemo svoje dužnosti do izbora nove vlade i učinit ćemo sve što je potrebno kako bi se osigurao kontinuitet”, navodi se u saopćenju, prenosi portal Vesti.bg.

Ostavku nije uručio lično Borisov, kao što se očekivalo, navodi portal.

Predsjednik Bugarske Rosen Plevneliev će dati izjavu u 12 sati u četvrtak, najavljeno je u press službi predsjednika.

Zbog političke situacije u zemlji, predsjednik je otkazao sve ostale aktivnosti do kraja sedmice, uključujući i službenu posjetu Vijetnamu zakazana za kraj mjeseca.

Protesti zbog cijena struje

Borisov je ranije u srijedu kazao da njegova Vlada podnosi ostavku zbog protesta u zemlji zbog povećanja cijene električne energije i mjera štednje.


Nikolaj Krastev o ostavci bugarske vlade

“Mi imamo ponos i čast. Narod nas je doveo na vlast i mi joj danas tu vlast i vraćamo”, rekao je Borisov u Skupštini, dodajući da neće učestvovati u radu prelazne vlade, javio je AP.

“Neću učestvovati u vladi pod kojom policija tuče narod”, kazao je on.

Bugarska agencija BTA prenijela je izjavu Borisova u Skupštini da će u podne ponuditi ostavku Vlade, nakon njenog redovnog sastanka.

U protestima protiv poskupljenja struje u ponedjeljak navečer u Sofiji ozlijeđeno je najmanje 11 osoba, među kojima pet policajaca.

Demonstranti su u noći s utorka na srijedu u potpunosti uništili jedan policijski automobil, a šteta je pričinjena i na policijskom autobusu i još dva automobila.

Nasilnih protesta bilo je i prije dvije večeri, kada su demonstranti bacali kamenje na zgradu Parlamenta i lomili prozore, palili policijska vozila, automobile i kontejnere.

Tada je zbog huliganizma i vandalizma u policiju privedeno desetak osoba.

Nezadovoljstvo standardom

Demonstranti su tražili ostavku Vlade, optuživši je da nije uspela poboljšati njihov sve lošiji životni standard, po čemu su u samom začelju u Evropskoj uniji (EU).

Val protesta koji je u najsiromašnijoj zemlji EU-a počeo prije osam dana iz dana u dan okupljao je sve više nezadovoljnih građana, koji tvrde da računi za električnu energiju prevazilaze stvarne cijene utrošene struje za oko 120 procenata.

Prema pisanju bugarskog ekonomskog magazina Kapital, s minimalnom platom, koja u Bugarskoj iznosi oko 260 leva (oko 130 eura), moguće je kupiti 10 puta manje električne energije nego s minimalnom platom u Francuskoj.

Evropska komisija (EK) je prošlog mjeseca saopćila da je Bugarsku, Veliku Britaniju i Estoniju prijavila Evropskom sudu pravde u Strazburu jer te zemlje nisu u potpunosti usvojile pravila EU-a o liberalizaciji njihovih energetskih tržišta.

Istraživanja javnog mišljenja pokazuju da je podrška Vladi pala na 22 posto, a u istoj mjeri građani podržavaju i opozicionu Socijalističku partiju.

Izvori: Al Jazeera i agencije