Bugarska ekonomija u sjeni političkih pitanja

Bugarska u nedjelju bira novog predsjednika države. Iako nema izvršnu vlast, predsjednik ima pravo veta na zakone koje je usvojio parlament. Zoran Kosanović u Sofiji je provjeravao kakva su očekivanja građana od predsjednika države koja je najsiromašnija članica EU-a.

Ekonomista Hari Aničkin iz Sofije vlasnik je privatne firme. Uz to, kao konsultant pomaže i mladim dizajnerima da unaprijede svoj posao. Kaže da Bugarska, uz sve probleme, pruža mogućnosti za razvoj privatnog biznisa.

“Prosječna plata kao mjerilo je relativna stvar. Treba uzeti u obzir životni standard i cijene u Bugarskoj. Mi smo malo tržište na koje utiče svjetska ekonomska kriza. Kako svijet bude izlazio iz krize, tako će i nama biti bolje”, kazao je Hari Aničkin, građanin Sofije. 

Ipak, stanovnici Sofije nisu toliki optimisti.

„Život je težak. Moramo mnogo toga da uradimo da bi živjeli onako kako želimo, ja sam stara ali nadam se da će mladima biti bolje“, navodi jedna stanovnica Sofije.

“Nadam se da će mladi ljudi ostati u Bugarskoj, jer puno njih odlazi u inostranstvo, mislim da će postepeno biti bolje i kod nas“, govori jedan stanovnik Sofije.

Pokazatelj poboljšanja ekonomske situacije u Bugarskoj mogao bi biti i pad broja nezaposlenih posljednih godina.

„Stopa nezaposlenosti u Bugarskoj je jednocifrena i iznosi 7,5 odsto što je ispod proseka u Evropskoj uniji. Medjutim problem su niske zarade. Prosečna plata u Bugarskoj je 470 evra“, javlja reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Smanjenje nezaposlenosti

U predizbornoj kampanji standard građana i ekonomija nisu bili glavna tema dvoje najjačih kandidata, prema istraživanjima javnog mnjenja.

Gecka Cačeva iz vladajućeg Gerba smatra da je smanjenje nezaposlenosti i rast investicija moguć jedino kroz programe Evropske unije. Rumen Radev kojeg podržavaju socijalisti traži da politika Bugarske, pa i ekonomija, ne bude poslušnička prema EU. Za analitičare dilema ne postoji.

“Van EU, Bugarska se u ekonomskom smislu nikada neće razviti i to je jasna perspektiva Bugarske. Za nas EU nema alternativu”, navodi Krasimir Kanev, analitičar.

Bugarska sa gotovo sedam miliona stanovnika ove godine očekuje rast bruto domaćeg proizvoda od tri posto.

Izvor: Al Jazeera