Bugarska: Nacionalistička retorika Skoplja

Plevniev: Mi kategorički podržavamo evropsku perspektivu Makedonije, ali naša podrška nije bezuvjetna (AFP)

Bugarski predsjednik Rosen Plevneliev izrazio je sumnju u zaključke izvještaja Evropske komisije (EK) u kojem je naglašen napredak Makedonije, kandidata za Evropsku uniju (EU), u domenu regionalne saradnje.

Ovaj izvještaj treba biti prezentiran polovinom decembra na evropskom samitu.

On “ne odražava na odgovarajući način ulogu Makedonije u regionalnoj saradnji”, kazao je bugarski predsjednik nakon što je vidio preliminarnu verziju izvještaja.

“Mi kategorički podržavamo evropsku perspektivu Makedonije, ali naša podrška nije bezuvjetna”, upozorio je Plevneliev.

Brisel će istaknuti kako su odnosi između Sofije i Skoplja “primjer dobrog susjedstva”, što Plevneliev opovrgava.

‘Nacionalistička retorika’

On je izrazio žaljenje što je “retorika u Makedoniji još nacionalistička, što postoji diskriminatorski stav prema građanima koji se smatraju bugarskim građanima i što se postavljaju prepreke bugarskim biznismenima”.

Predsjednik Bugarske je zatražio da “prestane antibugarska kampanja u Makedoniji”.

Makedonija od 2005. godine ima status kandidata za EU.

Ona još čeka datum otvaranja pregovora o priključenju, koji su blokirani zbog njenog sukoba s Grčkom povodom njenog imena.

Sofija smatra da su Makedonci historijski bugarskog porijekla i da je njihov jezik dijalekt bugarskog, što Skoplje negira.

Bugarska je ušla u EU 2007. godine i bila je prva država koja je priznala Republiku Makedoniju pod njenim ustavnim imenom, kada se 1991. godine odvojila od bivše Jugoslavije.

Izvor: Agencije