Bugarska: Optužnice protiv 19 migranata

Bugarska, Izbjeglice, Policija, Neredi, Migranti, Neredi
Najmanje 24 ozlijeđena policajca i 300 uhićenih migranata rezultat je sukoba izbjeglica i policije (Reuters)

Bugarske vlasti podići će optužnice protiv 19 izbjeglica i migranata, nakon što su izbili neredi u izbjegličkom centru u gradu Harmanli na jugu te zemlje, najavila je glasnogovornica bugarskog tužiteljstva Rumijana Arnaudova.

Optužnice zbog huliganizma bit će podnesene protiv 18 stranih državljana, dok će jedan odgovarati zbog vandalizma i paljenja bugarske zastave, prenosi Tanjug Radio Slobodna Europa.

Za djelo teškog huliganizma predviđena je kazna zatvora do pet godina, dok vandalizam može biti kažnjen sa do dvije godine zatvora.

Premještaj pa protjerivanje

Arnaudova je za Bugarski nacionalni radio rekla kako sve ukazuje da je glavni razlog nezadovoljstva migranata bila njihova želja da napuste Bugarsku i preko Srbije otputuju u Zapadnu Europu.

Direktor kampa Dimitar Zaharijev rekao je da su životni uvjeti u centru regularni i da je glavni uzrok pobune želja migranata da nastave dalje prema zapadnoeuropskim zemljama.

Zaharijev je negirao navode da je ishrana u migrantskom centru nedovoljna i rekao da migranti dobivaju tri obroka dnevno.

Bugarski premijer Bojko Borisov u petak je rekao da će tisuću migranata, koji su se sukobili s policijom u četvrtak, biti premješteno iz najvećeg izbjegličkog kampa u Bugarskoj u bivše vojne barake nedaleko od granice s Turskom, prije nego što budu protjerani.

Sve neophodne pripreme će biti urađene idućeg tjedna tako da “možemo da izoliramo one koji ne žele poštovati pravila”, rekao je Borisov tijekom posjeta izbjegličkom kampu Harmanli.

U tom kampu smješteno je više od 3.000 migranata, uglavnom iz Afganistana, ali i iz Sirije.

Izgrednici – mladi Afganistanci koji su bacali kamenje na policiju, bit će premješteni u objekt zatvorenog tipa kod turske granice.

U sukobima sudjelovalo 1.500 migranata

“Oni će biti protjerani iz Bugarske što prije”, rekao je Borisov, dodavši da će prvi zrakoplovi s afganistanskim migrantima krenuti iz Bugarske u prosincu.

U kampu Harmanli će, prema njegovim riječima, iduće godine ostati samo obitelji iz Sirije.

Najmanje 24 ozlijeđena policajca i 300 uhićenih migranata rezultat je sukoba izbjeglica i policije u najvećem migrantskom kampu Harmanli u Bugarskoj, na granici sa Turskom, priopćili su prethodno dužnosnici.

U sukobima je sudjelovalo blizu 1.500 migranata.

Migranti, većinom Afganistanci, zapalili su automobilske gume i zasuli kamenjem oko 250 policajaca – pripadnika žandarmerije, kao i vatrogasce.

Izvor: Agencije