Bugarska pomaže izbjeglice i hapsi ilegalce

Nikolai Kazakov: Za ljude koji nezakonito prelaze državnu granicu ne znamo da li su azilanti ili imaju neke druge razloge (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Metodi Metodijev

Predsjednik bugarske Agencije za izbjeglice Nikola Kazakov kazao je kako stoji uz policajca koji je prije nekoliko dana, kako navode mediji, usmrtio jednog migranta iz Afganistana, koji je u Bugarsku dolazio iz Turske.

“U principu, ovo su ljudi koji nezakonito prelaze državnu granicu i mi ne znamo da li su oni azilanti ili imaju neke druge svrhe. Lično smatram da je policajac ispunio svoje obaveze”, istakao je Kazakov.

On ističe kako je, prema bugarskom Krivičnom zakonu, prelazak državne granice na neodređenom za tu svrhu mjestu krivično djelo, koje je kažnjivo sa dvije i više godine zatvora.

Nekorektne izjave iz Beograda

“Kako da se ponaša u tom slučaju policija prema počiniocima krivičnog djela? Da ih mazi i pazi? Daleko od toga… Umjesto da ih osudi i strpa u zatvor na duži period, Sofija evidentira počinioce krivičnog djela i pušta ih da nastave put dalje, a oni, u znaku zahvalnosti, žale se zbog ‘brutalnog odnosa bugarske vlasti'”, istakao je Kazakov.

Čelnik bugarske Agencije za izbjeglice naveo je kako se državne granice fizički kontroliraju i čuvaju, bilo da je riječ o čuvarima, tehnološkim pomagalima ili o psima.

“Normalno je za ilegalne migrante da su imali susret s psima Granične policije, ali do ovog trenutka ne postoji nijedna evidencija da su psi namjerno puštani na izbjeglice s ciljem njihovog povređivanja ili strašenja.”

Kazakov se kritički osvrnuo na rad Beogradskog centra za ljudska prava i izjavama izbjeglica o tretmanu koji dobijaju u Bugarskoj.

“Čini se da je Beogradski centar za ljudska prava preuzeo na sebe odgovornost da štiti migrante, posebno one koji krše zakone Bugarske kada prelaze njene granice na neodređenim mjestima. Pored toga, ovaj centar ukazuje kako je Bugarska negostoprimljiva za ljude koji traže spas od rata…”

Mjesta za još 3.000 ljudi

“Veoma humano, ali zašto se to usmjerava prema Bugarskoj? Koji su razlozi za to? Da li je to zato što se izbjeglički val još uvijek ne preusmjerava na pravac Turska – Bugarska – Rumunija i dalje, ili je zbog toga da Centar mora na neki način opravdati svoje postojanje?”, rekao je Kazakov.

Prema podacima bugarske Agencije za izbjeglice, od januara do oktobra ove godine kroz Bugarsku je prošlo 16.283 izbjeglica, od kojih je 4.360 dobilo taj status.

“Azilantski centri u Bugarskoj su popunjeni sa 42 posto kapaciteta i u njima trenutno boravi 2.220 osoba, dok još 548 azilanata živi na vanjskim lokacijama. Imamo slobodnih kapaciteta da primimo još 3.000 ljudi, s opcijom za otvaranje još dodatnih 1.500 mjesta”, kaže Kazakov.

Izvor: Al Jazeera