Bugarska pred demografskim kolapsom

Svjetska banka je u svom izvještaju procijenila da će do 2050. godine samo jedan od dva državljana Bugarske biti u starosnoj dobi za rad. Drugim riječima, ova država se, kako se navodi u izvještaju, suočava s demografskim kolapsom. Od 2003. godine naovamo bugarska vlast je utrostručila novac koji odvaja za penzije: sada kažu – tako više ne može.

U najsiromašnijoj članici Evropske unije nekim zaposlenim u javnom sektoru omogućen je odlazak u penziju u četrdesetim godinama. Zbog toga je u Bugarskoj u toku najveća reforma penzionog sistema ikada provedena u toj državi. Neki osjećaju veliko olakšanje što neće biti među onima koji će promjene osjetiti na svojoj koži.

“Sretna sam što sam konačno dobila penziju. Bojala sam se da od toga neće biti ništa, jer je svake godine prag za odlazak iznova podizan. U penziju odlazim sa 62 godine, a moja je majka sa 55 godina”, kazala je Tamara Vladimirkova.

Penzioner Ivan ističe: “Za mlade nema posla, a Vlada hoće da podigne prag za odlazak u penziju. To stvarno nema smisla.”

Nizak prag

Zbog egzodusa mladih Bugara nakon pada komunizma 1982. godine, tamošnji penzioni sistem proguta 37,5 posto državnog budžeta, u odnosu na 12,8 posto 2003. godine. U narednih 10 godina, upozorava ministar rada Ivailo Kalfin, mogao bi dostići 70 procenata.

“Svi se slažemo da je trenutni model neodrživ i, ukoliko se ovako nastavi u godinama koje dolaze, cijeli penzioni sistem zemlje će se urušiti”, navodi on.

Bugarska je zato primorana podići prag za odlazak u penziju, najavljuju iz Vlade. Sa sedam i po miliona stanovnika, bugarska populacija je smanjena za petinu u posljednje dvije decenije. Međutim, prosječna godina u kojoj Bugari prime penziju je na 57, što je najniži prag u EU.

“Glavni razlog propasti ove Vlade je pitanje hoće li promijeniti zakon o penzioniranju ili ne. Bez toga se ne može dalje. Prag je suviše nizak”, smatra Kamen Kolčev, šef Elana Financial Holdinga.

No, problem nije samo s redovnim penzioniranjem. Od 2001. godine broj onih koji su otišli u invalidsku penziju se udvostručio, pa tako jedan od osam Bugara zvanično prima neki oblik invalidske penzije. Vlada najavljuje da će izmjene zakona biti gotove u maju, a potom slijede razgovori sa sindikatima i poslodavcima.

Izvor: Al Jazeera i agencije